Čvrsnica: Povrijeđeni planinar evakuiran iz kanjona, u toku transport ka mostarskoj bolnici

Objavljeno: 12.08.17 u 10:25 Autor: M. M.

Pripadnici Gorske službe spašavanja uspjeli su na planini Čvrsnici spasiti teško povrijeđenog planinara, te ga ukrcati u helikopter OSBiH, potvrđeno je iz GSSuBiH.

- Nakon nekoliko naleta i neuspješnih pokušaja da se približi stijenama, spasioci su premjestili unesrećenog na obližnju povoljniju lokaciju i konačno su piloti helikoptera, krajnjim naporima uspjeli obaviti evakuaciju i unesrećeni je prihvaćen u helikopter i sad je na putu za SKBC Mostar - saopćeno je iz GSS-a.

Pripadnici GSS-a teško povrijeđenog planinara pronašli su jutros na lokalitetu Zli potok, na planini Čvrsnici, nakon što je jučer popodne pao sa stijene i tom prilikom zadobio teške i za život opasne povrede. 

VEZANI TEKST - Čvrsnica: U toku spašavanje teško povrijeđenog planinara, helikopter OSBiH poletio iz Sarajeva

Akcija je pokrenuta sinoć oko ponoći, nakon što je supruga planinara uspjela doći do prvih ljudi i zatražiti pomoć. 

Na terenu su bili spasilački timovi GSS Jablanica, HGSS Mostar, GSS Široki Brijeg i GSS Grude te HGSS Karlovac.

Prvi spasilački tim predvođen Sabahudinom Spahovićem, načelnikom GSS Jablanica pristigao je do unesrećenog oko 03.35 sati. Ustanovljeno je da se radi o teškim povredama glave, ruke i noge, sa sumnjom i u povredu kičme, zbog čega bi transport kopnenim putem, preko strmih litica bio prespor i neugodan za karakter povreda koje su ustanovljene i koje zahtjevaju hitnost i krajnju pažnju.

Stoga su pripadnici GSS-a kontaktirali direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, koji je odmah pokrenuo potrebne procedure za angažiranje helikoptera OSBiH, koji je jutros oko 8 sati poletio iz Sarajeva.