open-navfaktor-logo
search
Švedska
Da li će protiv Assangea biti ponovo pokrenuta istraga za silovanje
Zahtjev za ponovno pokretanje istrage podnio je advokat žrtve
13.05.2019. u 09:26
get url
text

Švedsko tužilaštvo se sprema da danas objavi odluku da li će ponovo pokrenuti istragu u slučaju optužbi za silovanje protiv suosnivača Wikileaksa Juliana Assangea.

Zahtjev za ponovno pokretanje istrage podnio je advokat žrtve, piše BBC.

Assange, koji je porekao optužbe, tvrdeći da je žrtva pristala na spolni odnos, sedam godina je izbjegavao izručenje Švedskoj, krijući se kao izbjeglica u Ambasadi Ekvadora u Londonu. Međutim, on je prošlog mjeseca izručen britanskim vlastima, a sud u Londonu ga je osudio na 50 sedmica zatvora zbog kršenja odredbi uvjetne kazne.

SAD također traže Assangeovo izručenje, zbog optužbi za objavljivanje povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata 2010. godine.

Glavna švedska tužiteljica Eva-Marie Person danas će objaviti da li će ponovo biti otvorena istraga za seksualno zlostavljanje, koja je prekinuta prije dvije godine. Nakon što je Ekvador uskratio zaštitu Assangeu u Ambasadi u Lonodonu i izručio ga britanskim vlastima, osoba koja tvrdi da ju je Assange napastvovao tražila je ponovno otvaranje istrage.

Ukoliko glavna tužiteljica u Švedskoj donese odluku o ponovom otvaranju istrage, nadležni sud u Velikoj Britaniji će morati donijeti odluku o tome kome će Assange biti izručen, Švedskoj ili SAD-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.