open-navfaktor-logo
search
Srbijanski ministar
Dačić o glasanju o Kosovu: I mi ćemo biti suzdržani o integritetu BiH
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je za RTS da je prekršena procedura u Vijeću Evrope kada je u pitanju razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u ovom tijelu. Ističe da je Ukrajina neprijatno iznenadila Srbiju. Imao je komentar i za glasanje Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
25.04.2023. u 11:56
get url
text

Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da slijed događaja govori o tome da nije bila riječ o normalnoj proceduri, već "isključivo o tome da se Priština za nešto nagradi, samo se postavlja pitanje za šta".

- Da li je to nagrada za to što 10 godina nisu formirali ZSO. Pa kako Vijeće Evrope do sada nije konstatovalo da mora da se formira ZSO jer je potpisala Catherine Ashton u ime EU-a - upitao je Dačić.

Dačić kaže da ovdje ne samo da je prekršen statut Vijeća Evrope jer "nešto što nije država ne može da bude član Vijeća Evrope".

- S druge strane, pravno tumačenje istog čovjeka je različito danas u odnosu na prije 10 godina - ističe Dačić.

Navodi kako je "očigledno da je Njemačka obećala Kurtiju da će ga nagraditi za neku konstruktivnost".

- Ovdje se pokazuje ko je miljenik nekih zapadnih zemalja, u ovom slučaju Kvinte. Prekršili su niz pravila, Island se dugo protivio tome. Htio je da to ostavi Latviji za sljedeće predsjedavanje. Onda su tražili hitno da se sazove sa jedinom tačkom dnevnog reda. Taj Komitet ministara se sastao sa jedinom tačkom dnevnog reda i nikada se nije desilo da se saziva u sedmici kada se održava parlamentarna skupština Vijeća Evrope - ukazuje Dačić.

Dodaje da je njih Kurti uvjetovao navodnom konstruktivnošću i da hoće da razgovara o ZSO, što je "smiješno, licemjerno, bezobrazno".

Zahvalio se Azerbejdžanu i Gruziji.

- Svaka čast i duboko smo zahvalni. Veoma je važno što su Španija, Kipar i Rumunija ostale dosljedne. Sa druge strane moram da kažem da nas je Ukrajina neprijatno iznenadila. Cijela ova priča se temelji na teritorijalnom integritetu kada je Ukrajina u pitanju. Znate sa kojim naporom glasamo za sve rezolucije, da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine u svim rezolucijama širom svijeta, a kada je riječ o našem teritorijalnom integritetu oni su suzdržani. Vanjska politika se bazira na reciprocitetu. To će svakako utjecati na naše stavove u budućnosti o teritorijalnom integritetu tih zemalja. To će utjecati na naše stavove dalje - ističe Dačić.

Armenija, kaže, nije učestvovala u glasanju.

- Crna Gora, mogla je makar da bude suzdržana, da pokaže makar malo poštovanja prema našim problemima. Moramo i tu da djelujemo recipročno. Crna Gora je glasala za prijem Kosova. Trebat će i njima nekada naš glas, sigurno ga neće moći računati. Što se tiče Bosne i Hercegovine, je l' bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH. Sada kada neko to pita, bit ćemo suzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a da oni glasaju suzdržano - istakao je Dačić.

Dačić je upitao zašto su neke zemlje bile suzdržane.

- Da li te zemlje priznaju ili ne priznaju Kosovo. To je pitanje i za Grčku i Slovačku. Ministar iz Grčke je bio na slavi kod predsjednika Vučića. Predsjednica Grčke je govorila o tome da oni ne priznaju Kosovo. Ovdje je riječ o teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Sad mi treba više da štitimo teritorijalni integritet Ukrajine ili BiH, da rušimo naše interese jer rušimo odnose sa Rusijom, a da oni glasaju suzdržano. Ja to ne razumijem - istakao je Dačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.