open-navfaktor-logo
search
Dan poslije
Dačić pojasnio zašto je na Bledu spominjao Palmerovu suprugu
Neki mediji su, kaže Dačić, tu njegovu izjavu skratili pa je ona kao takva na društvenim mrežama karikirana tako da se može steći utisak da je njegova namjera bila da napravi neku neumjesnu primjedbu
04.09.2019. u 14:31
get url
text

Nije realno očekivati neke velike napretke u dijalogu Beograda i Prištine, ali bi od decembra mogli da počnu malo intenzivniji razgovori, kaže prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić, koji se jučer na Bledu sastao sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom. 

Dačić je za TV Prva rekao da očekuje da će SAD izvršiti dodatni pritisak na novu prištinsku vladu da ukine takse i tako stvori uvjete za nastavak dijaloga. Sa Palmerom je, kaže, najviše razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Rekao je i da je Palmer dugo godina prisutan na Balkanu i pojasnio da on ostaje na funkciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara, a bit će zadužen i za region Zapadnog Balkana.

Dačić je pojasnio i svoju izjavu kada je Palmeru u šaljivom tonu rekao da od njega ne očekuje ništa, ali da očekuje od njegove supruge koja je Beograđanka.

Neki mediji su, kaže Dačić, tu njegovu izjavu skratili pa je ona kao takva na društvenim mrežama karikirana tako da se može steći utisak da je njegova namjera bila da napravi neku neumjesnu primjedbu.

- Naprotiv. Rekao sam da očekujemo od njegove supruge više zato što je rođena u Beogradu, a kod nas postoji izreka da si "ti odande, odakle ti je supruga" - precizirao je Dačić, napominjući da taj dio njegove izjave mediji nisu objavili.

Upitan kakva je bila reakcija Palmera na tu njegovu šalu, Dačić je rekao da se samo nasmijao. Ne razumije, kazao je, zašto su neki mediji skratili tu njegovu izjavu i time izmijenili njen smisao. Ukazao je da ne misli da je prednost Srbije to što je Palmerova žena Beograđanka.

- On će morati sada da se dokazuje da nije pristrasan, odnosno da nije na našoj strani. Očekujem da Beograđanka uradi nešto - rekao je Dačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.