open-navfaktor-logo
search
Svjedočenje
Dajana Dangubić o napadu u Banjoj Luci: Pravo nasilje je krenulo kad smo pozvali policiju
Dajana je ispričala kako je s prijateljicom sjedila na klupi kada im je prišao mladić koji je, kako je rekla, bio vidno iznerviran, pijan i drogiran
07.07.2019. u 16:21
get url
text

Medijski navodi da je u Banjoj Luci fizički napadnuta Dajana Dangubić, pripadnica Oružanih snaga BiH, izazvala je brojne reakcije u bh. javnosti, posebno na društvenim mrežama. Dangubić je za BHRT dala izjavu tim povodom te objasnila šta se tačno dogodilo.

Žao joj je, kaže, što je na osnovu njenog statusa na Facebooku inerpretirana pogrešna informacija u pisanim medijima. Napad se, navela je, desio 29. na 30. juni oko 23 sata navečer pa do otprilike 15 minuta iza ponoći.

Dajana je ispričala kako je s prijateljicom sjedila na klupi kada im je prišao mladić koji je, kako je rekla, bio vidno iznerviran, pijan i drogiran. Nakon nekoliko razmijenjenih rečenica, mladić ju je, kaže Dajana, posuo pivom i udario šakom. Kako je rekla, stekla je dojam da su one bile "kolateralna šteta" jer je mladić koji ih je napao u parku očito želio da izazove problem.

Međutim, kako nam je rekla, pravi problem za nju nije nastao u parku nego kasnije u policijskoj stanici, gdje je otišla da prijavi napad.

- Taj napad je meni bio nebitan. Pravo nasilje za mene je krenulo kada smo pozvali policiju koja nije željela izaći na teren, nakon čega smo taksijem otišle u stanicu gdje su nas pitali jesmo li provocirale, da li smo nečim izazvale napad. Nisam mogla da vjerujem. U prostoriji su bila četiri policajca i jedna policajka, koja je jedina bila pristojna i odnosila se prema nama kao prema stranci. Policajci su pitali zašto hodamo parkom tako kasno, rekli nam kako niko ne može hodati za nama cijelu noć i štititi da ne dobijemo batine te nam rekli da ubuduće izbjegavamo takva mjesta - ispričala je Dangubić.

Kako je rekla, policajci su tu večer zapisnik napisali na papiru, hemijskom olovkom.

Dajana je nakon toga otišla u bolnicu i izvadila nalaze u domu zdravlja. Ujutro joj se, kako je rekla, javila policajka koja je jedina bila korektna i rekla da bi bilo dobro da ponovo dođe u stanicu da se napravi "pravi" zapisnik. U stanici je primila druga policijska službenica, koja je s njom obavila razgovor i uzela sve podatke te je 30. juna taj slučaj zabilježen i zapisan.

Dangubić poručuje kako je dužnost policije da štiti građane, bez obzira na njihov izgled, spol, dob, naciju ili seksualnu orijentaciju.

- Vjerujem da brojne žrtve ne prijavljuju nasilje zato što ne vjeruju policiji, te nemaju razumijevanje javnosti niti odgovornih lica - rekla je Dangubić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.