open-navfaktor-logo
search
Trasa puna prepreka
Daleko je do početka izgradnje Prve transverzale
Pripreme za početak izgradnje Prve transverzale u Sarajevu obavljaju se teškom mukom, uz obećanja, pritiske, pa se u ovom trentku ne može ni naslutiti početak radova, jer sa trase koja prolazi kroz općine Centar, Novo Sarajevo i Vogošću prvo treba porušiti 29 objekata.
20.05.2020. u 21:47
get url
text

I dalje najveći problem predstavlja objekat tržnog centra Penny. Eksproprijacija ovog objekta još nije počela jer Vlada KS od Općine Centar nije dobila pozitivnu identifikaciju koji dio imovine treba da se riješi.

Prije nekoliko dana u ulici Halida Kajtaza srušena je kuća koja se nalazila na trasi Ptrve transverzale, pa je za očekivati da se nazire početak radova. Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić je optimista i kaže:

-Smatram da su se stekli uvjeti za izgradnju na tom lokalitetu. Direkcija za puteve Kantona Sarajevo provodi aktivnosti oko izbora rješenja za izgradnju kružnog toka na toj raskrsnici kao početak izgradnje projekta.

Ko je kriv što se ne može riješiti uklanjanje dijela Pennya, Općina Centar, Zavod za izgradnju KS, neko treći? 

-Mi nikako ne možemo krenuti u proces otkupljivanja zemljišta bez da znamo šta se mora otkupiti. Do danas ne znamo šta trebamo otkupiti na tom lokalitetu jer općina Centar nije donijela pravosnažno rješenje o parcelaciji tj. identifikaciji spomenutih parcela. Zavod je zahtjev za izdavanje tog rješenja općini prvi puta zatražio 2018. godine, Općina Centar je nekoliko puta donosila rješenja, ali ona nisu postajala pravosnažna jer je na svako do sad izdato rješenje podnesena žalba od strane Pennya koja je usvajana i to se stalno vraća na ponovni postupak Općini Centar. Dakle, adresa je Općina Centar i Općina Novo Sarajevo jer oni te postupke autonomno vode – pojašnjava Hulusić. 

U utorak 19. maja 2020. godine u Općini Centar održan je sastanak Tima za praćenje aktivnosti na realizaciji projekta Prve transverzale koji je vodio načelnik Nedžad Ajnadžić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za izgradnju KS i Direkcije za puteve KS, a Općina Centar je poslije sastanka saopćila:

-Konstatovano je da je Općina Centar riješila sve podnesene zahtjeve za uklanjanje objekata na trasi Prve transverzale, te da u ovom trenutku nema nijedan novi zahtjev za rušenje objekata – navodi se u saopćenju.  

Prije početka izgradnje Prve transverzale potrebno je srušiti 29 objekata, odnosno stanova, poslovnih prostora, poduzeća, koji se nalaze u općinama Centar, Novo Sarajevo i Vogošća.

Prvi objekat srušen je prošle godine na trasi Prve transverzale u Tešanjskoj ulici na broju 13. Ove godine srušena je još jedna kuća u ulici Halida Kajtaza. Srušena je i garaža GRAS-a za minibuse i to je sve na području općine

Kada se izgradi Prva transverzala, kada se izgradi povezivat će centar Sarajeva sa četiri trake s Vogošćom i autoputem, što će riješiti problem velikih saobraćajnih gužvi u glavnom gradu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.