open-navfaktor-logo
search
Oporavak
Damir Bradarac, v. d. predsjednika NK Čelik: Teško ćemo dobiti licencu, bitno je da klub ozdravi
Nogometni klub Čelik iz Zenice u novim je problemima nakon što se krajem aprila iz kluba povukao investitor Aydin Olgun.
15.05.2020. u 17:33
get url
text

Olgun je svoju ostavku dao putem pisma, nakon čega je klub ostao bez predstavnika, a da ne bi došlo do potpunog zatvaranja kluba trenutno brine v. d. predsjednika, Damir Bradarac, koji je za Anadolu Agency (AA) govorio o koracima koji se poduzimaju za oporavak kluba.

Bradarac, kako je kazao, smatra da je odluka prerana te da treba preispitati sve okolnosti koje su do toga dovele.

- Investitor je po mom mišljenju donio preranu odluku da napusti Čelik i stvarne motive još ne znamo. Dok ne prođe ova situacija s pandemijom i ne dozvole dolazak gospodina Aydina u BiH, da nećemo imati stvarni presjek stanja u klubu. Ishitreno bi bilo govoriti o motivima povlačenja, ali je vrijeme odlaska upitno, jer se radilo o tri dana pred licenciranje. Bilo se zakasnilo s dokumentacijom, ali smo je predali - rekao je Bradarac.

VEZANI TEKST - Seferović bi u ponedjeljak mogao"prozivati", za testiranje na koronavirus potrebno oko 12.000 KM

NK Čelik je, veli Bradarac, imao finansijske probleme prije dolaska investitora, a da su se oni mogli riješiti, ne bi bilo ni potrebe za investitorom.

- Investitor je bitan, bio je tu uz obavezu ulaganja i do milion eura na godišnjem nivou, što je i potpisano. Ja sam bio u sazivu kada se dogovaralo prepuštanje kluba jer klub ne može biti kupljen. Ulaskom kapitala, otvorili smo kroz izmjene statuta, vrata investitoru da vrši funkciju koju je vršio. Meni je žao što je došlo do raskida. Klub je bio i prije dolaska devastiran, a čini mi se da je i sada, ali treba sačekati da se utvrdi stvarno stanje. Revizija postoji, dosta je dobra. Uputit ćemo poziv da gospodin Aydin dođe i da kaže o čemu je riječ. Ja sam bio sudionik donošenja novog statuta po principu "Jedan čovjek, jedan glas", kada smo donijeli taj statut sve je bilo na nogama, to je bio reprogram duga, to je bio uvjet da se vrate navijači na stadion. Ušlo se u reprogram duga, plaćano je sve prvu godinu uredno, pa je prestankom plaćanja i grad prestao plaćati svoje obaveze pa je klub pao u tešku situaciju, prvenstveno zbog dobijanja licence za narednu godinu. Mislim da ćemo teško dobiti licencu, ali ako strukture stanu iza kluba, neće biti problema - rekao je Bradarac, koji je kazao da se prihvatio obaveze da pomogne klubu iz ljubavi prema klubu u kojem je, kako kaže, od desete godine života.

Vršilac dužnosti predsjednika NK Čelik smatra da je najbitnije da klub "ozdravi", nakon čega će rezultati sami doći.

- Sačuvati klub je najbitnije, možemo biti i u prvoj ligi. Treba prestati pričati o Evropi, treba se pokriti koliko imamo sredstava, da ne ostavljamo dugove iza sebe. Raspisano je članstvo u skupštini, odziv ljudi je dobar, u prvih nekoliko dana imamo već oko 200 članova. Samim tim, nakon izvjesnog perioda, članovi će moći donositi legalne i legitimne odluke, čime ćemo moći okrenuti klub tamo gdje mislimo da mu je mjesto, a te odluke će donijeti upravo članovi skupštine. Ima dosta interesanata, ulaganja s ovom infrastrukturom nisu velika - rekao je Bradarac.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, razmatra se da li će prvenstvo biti nastavljeno, a u NK Čelik smatraju da prvenstvo treba nastaviti.

- Mi imamo bazu igrača. Skeptik sam jer zakon kriznih štabova kaže da je obavezan karantin. Ako bi se jedan igrač razbolio, onda bi cijela ekipa morala ići u karantin, što bi odložilo odigravanje utakmica. Možemo nastaviti prvenstvo, ali ne znam da li bi ga završili. Moje mišljenje je da, ako se i nastavi, treba omogućiti da se liga produži, da nema kandidata za ispadanje, a da u Evropu odu oni kojima bodovno stanje to daje - kazao je Bradarac i pozvao sve simpatizere zeničkog kluba da se pridruže i učlane u skupštinu kluba te pomognu ozdravljenju kluba, u koji se život polako vraća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.