Godišnjica

Dan ARBiH u Mostaru: Patriote neće dozvoliti da više ikada iko ugrozi BiH

Objavljeno: 15.04.2019. u 12:29 Autor: A. B. Š.

Priča o Armiji RBiH je i priča i o šehidima, palim borcima i ratnim vojnim invalidima, odnosno o svima koji su dio sebe ugradili u slobodu i budućnost BiH

FOTO: A. Bečić Šuta

Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH danas je, u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK na mostarskim Šehitlucima, upriličena manifestacija obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH.

Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine HNK , ratnog komandanta Armije RBiH Šerifa Špage, ovaj datum jedan je od najvažnijih datuma za odbranu RBiH, jer su sve patriotske snage objedinjene pod jednu komandu i samim tim je omogućeno uspješnija odbrana.

-Nakon 27 godina, možemo malo biti i nezadovoljni određenim stvarima, ali s obzirom na koji je način naša država organizovana i da državu izgrađujemo s ljudima koji su u proteklom odbranbeno- oslobodilačkom ratu htjeli je uništiti, i dalje moramo biti optimisti i boriti se kroz mir da BiH ide ka svom cilju, članstvu u EU i NATO - kazao je Špago.

Provokacije, dodaje, nažalost nisu izostale ni danas, kada državni sud, na dan Armije RBiH zakazuje suđenje legendarnom komandantu, generalu Atifu Dudakoviću.

-To je još jedan dokaza da imaju strukture ljudi, pa i u državnom sistemu, koji samo gledaju da pripadnicima Armije RBiH napakoste, i na dan kada bi svi trebali slaviti, oni našeg generala i suborce zovu na suđenje - dodao je Špago.

Na pitanje kako se danas odbraniti od takvih provokacija i ataka na Armiju RBiH i njene vrijednosti, Špago je naglasio kako se ovih dana posebno potencira jedinstvo i zajedništvo svih patriotskih snaga koji državu BiH vole i koji sigurno neće dozvoliti da je više ikada iko ugrožava na način kako je to činjeno od 1992. do 1995. godine.

-Mogu raznoraznim spinovanjima, negiranjima zločina i svega onoga što su neke druge paravojne formacije radile u BIH, pokušavati izjednačavati, ali Armija RBiH je i u svijetu priznata kao antifašistička armija, čiji je komandant Semir Drljević Lovac, 9. maja 1995. nosio zastavu u Parizu, na dan pobjede nad fašizmom. Bitno je da je svijet priznao i prepoznao Armiju RBiH kao silu koja se borila za državu i nije dala da se razgradi međunarodno priznata država BiH - dodao je Špago.

Foto: A. Bečić Šuta

Ratni komandant Semir Drljević – Lovac tokom obraćanja prisutnima zahvalio je svima koji su na bilo koji način uzeli učešće u ovogodišnjem obilježavanju, koje je činilo niz manifestacija. Za period odbrane BiH rekao je da je najčasniji period zemlje,  koji nikada niko neće moći isprljati.

- Svakodnevno nam podmeću i truju, ali im neće proći. Najveći cilj naših neprijatelja i neprijatelja ove zemlje je da radikalizuju Bošnjake. Još jednom upozoravam da na to ne nasjedamo. Ako uspiju, izgubili smo- poručio je Drljević.

Priča o Armiji RBiH je priča o BiH, istinskim patriotima i ljubavi prema domovini, o Bosancima i Hercegovcima, znanim i neznanim herojima, gazijama, malim ljudima koji su prije 27 godina čuli zov domovine i bez adekvatnog naoružanja i opreme u farmericama i patikama, odazvali se i stali u odbranu domovine. Priča o Armiji RBiH je i priča i o šehidima, palim borcima i ratnim vojnim invalidima, odnosno o svima koji su dio sebe ugradili u slobodu i budućnost BiH. S ponosom se sjećamo svih njih, evociramo uspomene, a s posebnim pijetetom prisjećamo se onih koji nisu s nama, poručeno je sa mostarskih Šehitluke.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije