open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
Dan bijelih traka: Komšije Srbi su masovno ubijali i progonili Bošnjake i Hrvate u Prijedoru
Danas se obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na stravične događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području Općine Prijedor.
31.05.2023. u 08:13
get url
text

Tokom proteklog rata i etničkog čišćenja na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi, među kojima i 102 djece.

Nasilno instalirana vlast bosanskih Srba u Prijedoru na današnji dan 1992. godine izdala je naredbu kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta fašistička kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora.
Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošli su deseci hiljada ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti.

Kad je riječ o presudama za počinjene zločine u Prijedoru, do sada se doneseno više od 50 pravosnažnih presuda, a zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora. Pojedini zločinci su osuđeni i po dva i čak tri puta. Oni koji su preživjeli torturu, logore i zločine u Prijedoru ističu, da su to presude za Prijedorčane srpske nacionalnosti i da ne postoji grad u svijetu u kojem živi toliko građana koji su osuđeni za ratne zločine nad komšijama

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u gradovima Bosne i Hercegovine, kao i u gradovima širom svijeta.

Znakovitim polaganjem 102 bijele ruže u obliku kruga, koje predstavljaju čistoću, nevinost i poniznost, svaka sa imenom ubijenog prijedorskog djeteta, roditelji i aktivisti će danas na dan obilježavanja Bijelih traka u Prijedoru, bar na jedan dan, izgraditi dugo traženi simbolični spomenik.

Oni se već devet godina hrabro i uporno bore s vlastima Grada Prijedora kako bi izgradili taj spomenik. Ta inicijativa prvi put je upućena Gradu Prijedoru još 2014. godine, kao potresna molba za priznanjem i sjećanjem na neizrecivi zločin koji se dogodio tokom rata.

Predstavnik Inicijative "Jer me se tiče", koji godinama pokušavaju simbolični spomenik pretvoriti u opipljivi, Edin Ramulić kazao je za Fenu da je prekinut dijalog sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom.

- Do sada smo ostvarili neki napredak, sada je to zaustavljeno. Ali pozitivno je da se nijedan političar iz Prijedora nije izjasnio da je protiv. Smatramo da je inicijativa ipak moguća i da će spomenik biti izgrađen, već da samo kupuju vrijeme - kazao je.  

Bitka za izgradnju spomenika, kazao je, traje još od 2013. godine, ali je inicijativa službeno predata vlastima u Prijedoru godinu nakon. Međutim, Skupština Grada Prijedora se, kazao je, nikada nije izjasnila oko tog zahtjeva.

Polaganjem cvijeća sa imenima ubijene djece kojima do danas u ovom gradu nije podignut spomenik, istog dana će na glavnom gradskom trgu biti obilježen i Dan bijelih traka, kao podsjećanje na prisiljavanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru da svoje kuće, stanove i sebe označe bijelim zastavama i trakama.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u 11 sati u Starom gradu u ulici Ahmeta Babića, gdje je trebao biti podignut spomenik za 102 ubijene prijedorske djece. U 12 sati je planiran dolazak učesnika na glavni prijedorski trg, gdje će biti održan centralni događaj uz polaganje ruža sa imenima ubijene djece.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Na taj dan, 31. maja, osnovan je logor "Omarska", kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika.

VEZANI TEKST - Izrugivanje žrtvama: Uoči Dana bijelih traka, Srbi u Prijedoru obilježili "31. godišnjicu odbrane"

Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuju da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu Bosne i Hercegovine, ali i drugim mjestima.

Svi koji su prošli golgotu minulog rata ističu da je Dan bijelih traka pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom i Dan obilježavanja zločina nad svim nevinim ljudima, te da je neophodno prisjetiti se svih žrtava i nikad ne zaboraviti stradanja djece i građana Prijedora.

Izrugujući se žrtvama užasnih zločina u Prijedoru, Srbi su u tom gradu jučer, uoči Dana bijelih traka, obilježili "31. godišnjicu odbrane".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.