Subota, 10.04.2021.
FOTO: A. B. Š.

Dan državnosti obilježen na Partizanskom groblju u Mostaru, događaj osiguravala policija

Đulić podsjeća da nalog da se skrnavi spomenik svih ovih godina dolazi iz "iste kuhinje" kao i prvog puta

Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen-groblju započelo je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Brojne delegacije odale su počast onima koji su prije 76 godina dali svoje živote i obnovili državnost koju danas imamo. Na Partizanskom spomen-obilježju, dočekale su ih razbijene ploče što je izazvalo zgražavanje svih sudionika. Policijske snage danas su osiguravale područje oko Partizanskog spomen-obilježja i tokom svečanosti polaganja cvijeća povodom Dana državnosti BiH.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić uz čestitke je ponovio da je riječ o jednom od najvažnijih datuma u historiji BiH.

- To što se desilo u Mrkonjić Gradu, prije 76 godina, prevažno je u opstojnosti države BiH. Kasnije, na zasjedanjima u Sanskom Mostu potom u Sarajevu , BiH je potpuno definisana i u državnom i parlamentarnom smislu. Obilježavanje ovog datuma predstavlja za nas obavezu, jednu čast i promatrano kroz historiju, uvijek je napadano na državnost BiH, međutim ona je uvijek uspijevala da odoli, zahvaljujući ljudima koji je istinski doživljavaju svojom i patriotima koji su zarad države BiH, i potkraj prošlog vijeka dali živote i prolili krv- kazao je Mušić.

O ponovnom vandalnom činu na ovaj nacionalni spomenik, koji se desio ovog vikenda, govorio je Sead Đulić, predsjednik SUBNOR-a BiH. Đulić podsjeća da nalog da se skrnavi spomenik svih ovih godina dolazi iz "iste kuhinje" kao i prvog puta.

- Nama je dosta priča da je ovo uradila grupa maloljetnih huligana. Ne, ovo je politički projekat, projektovan iz određenih političkih struktura, u kojima učestvuju i oni koji bi trebali ovo sankcionisati- kazao je Đulić, uz napomenu da je ovo čisti teroristički čin.

Dodaje kako zahtijevaju od državnih sigurnosnih agencija i organa da se uključe.

- Mi MUP-u HNK ne vjerujemo, jer imamo saznanja da pojedini ljudi iz tih struktura učestvuju u svemu ovome- poručio je Đulić, naglasivši da će odnijeti i tužbe prema onima koji su odgovorni da spomenik bude sačuvan.

- Nema više šutnje, slijeganja ramenima. Ovo je mi ili oni. Kada kažem „mi“ , BiH ili je nema – dodao je.

Đulić je kazao i kako se današnji praznik u našoj zemlji samo deklarativno obilježava. Delegacije će obići i mostarske Šehitluke, a u Narodnom pozorištu organizirat će se svečana akademija.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh