Dan kad je BiH ostala bez tri velika umjetnika

Objavljeno: 11.07.17 u 19:56 Autor: M. Ču.

Na današnji dan, 11. jula, napustila su nas tri velikana - jedan od najvećih pisaca Meša Selimović, reditelj Hajrudin Šiba Krvavac i glumac Žan Marolt.

Selimović, Krvavac i Marolt: Ostvarili su značajne projekte po kojima ih pamtimo
Selimović, Krvavac i Marolt: Ostvarili su značajne projekte po kojima ih pamtimo

Sva trojica, u domenu svog djelovanja, ostvarili su značajne projekte po kojima ih pamtimo, a sigurno će ih pamtiti i generacije koje dolaze, što ih čini besmrtnim.

Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. u Tuzli, a umro je 11. jula 1982. u Beogradu. Za života stekao je status velikog pisca ranga evropskoga klasika, a taj se status temelji ponajviše na njegova dva romana - "Derviš i smrt" i "Tvrđava".

Hajrudin Šiba Krvavac rođen je 22. decembra 1926. u Sarajevu, a umro je ratne 1992. godine 11. jula. Snimio je oko četrdeset što dokumentaraca, što tv serija, što kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je i više od dvadeset scenarija.

Poznat je po igranim filmovima - "Diverzanti", "Most", "Valter brani Sarajevo" i "Partizanska eskadrila". Iako su rađeni prije skoro 30 godina predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago BiH. Mnogi se slažu da je Šiba jedini reditelj akcionih filmova u punom smislu te riječi, tvorac i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao "partizanski vestern".

Žan Marolt rođen je 25. septembra 1964. u Sarajevu, a umro je 11. jula 2009. nakon duge i teške bolesti. Marolt je od 1992. bio stalni član Kamernog teatra 55 i imao je zapažene uloge u predstavama kao što su "Buba u uhu", "Kidaj od svoje žene", "Ujak Vanja", te u brojnim filmovima i televizijskim serijama: "Lud, zbunjen, normalan" (Enes Hadžiethemćumurović), "Naša mala klinika" (Mustafa i Albin), "The Hunting Party" (novinar), "Tata i zetovi" (Zoran Stupar), "Warchild" (odbojkaški trener), "Dobro uštimani mrtvaci" (Risto), "Viza za budućnost" (Hrvoje)...

Dobitnik je nagrade za najbolju glavnu ulogu u TV filmu "Elvis" 1997. godine, a proglašen je i najboljim mladim glumcem Evrope u francuskom gradu Anžer.