open-navfaktor-logo
search
Čvrsto ste odlučili
Dan ne možete zamisliti bez kockice čokolade: Ove navike pomoći će da izbjegnete slatkiše
Mnogi od nas ne mogu zamisliti nijedan dan, a da ne probaju nešto slatko, bio to komadić čokolade ili kolač, sladoled, keks...
05.10.2021. u 21:43
get url
text

Ako tome dodamo informaciju da konzumiranje čokolade potiče lučenje endorfina, supstance koja potiče dobro raspoloženje i osjećaj sreće koju tijelo proizvodi, tada je vrlo teško odreći se slatkiša.

No, ako ste zaista donijeli odluku da ćete iz prehrane izbaciti slatko u svim oblicima, nutricionisti predlažu da slijedite sljedeće korake kako biste tu odluku održali kroz duži vremenski period:

Jedite redovno

Redovnim obrocima održavate konstantan nivo šećera u krvi. Naime, upravo je pad šećera često uzrok za nekontroliranom željom za slatkim. Dakle, pokušajte jesti tri glavna i dva međuobroka, približno svaki dan u isto vrijeme.

Birajte cjelovitu hranu

Birajte hranu u njenom originalnom obliku. Izbjegavajte prerađenu i gotovu hranu koja obiluje skrivenim šećerima. Birajte svježe voće, povrće, meso, jaja, mliječne proizvode, ribu i žitarice.

Redovno jedite doručak

Birajte kvalitetne proteine i masti. Jaja na bilo koji način su najbolji odabir za početi dan. Ako dan počnete jednostavnim šećerima (poput onoga u pekmezima, čokoladnim namazima i sl.) osigurali ste sebi nekoliko dnevnih suludih želja za slatkim, a to želite izbjeći.

Izbacite zaslađene sokove

Takvi sokovi su prave šećerne bombe koje podižu nivo šećera i izazivaju inzulinske reakcije koje potom opet potiču želju za slatkim. Možete li zamisliti informaciju da prosječna osoba godišnje unese 70.000 kalorija samo iz zaslađenih sokova.

Imajte proteine i/ili masti u svakom obroku

Neka vam svaki obrok sadrži proteine i/ili masti. Birajte najbolje izvore poput kvalitetnog mesa, ribe ili orašastih plodova.

Unosite dovoljno tekućine

Postoje studije koje potvrđuju da je želja za slatkim često zapravo uzrokovana dehidracijom. Stoga, kad osjetite potrebu da posegnete za čokoladom, uzmite čašu vode.

Jedite voće

Kad vas uhvati želja za slatkim uzmite komad svježeg voća. Ne, u početku to neće biti dovoljno, ali vremenom ćete naviknuti organizam da i šećere iz voća doživi kao slatko te da se riješi želje za nezdravim slasticama.

Dodajte začine

Cimet, muškatni oraščić, đumbir i slični začini svojom aromom "zasladit će" hranu i osigurati izbjegavanje napada želje za slatkim.

Redovno uzimajte kvalitetne multivitaminske, multimineralne i omega-3 dodatke prehrani

Nedostatak nutrijenata često je uzrok napadima želje za slatkim. Primjera radi, magnezij i vitamin B3 su nutrijenti koji pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Budite aktivni

Bez obzira za koju se fizičku aktivnost odlučite (teretanu, ples, jogu…), rezultat će biti smanjenje stresa, povećanje energije i smanjenje želje za slatkim.

Spavajte dovoljno

Redovan san ključ je zdravlja, dobrog općeg stanja, raspoloženja i energije. Nedostatak energije često nas nagna da posegnemo za šećerom kao brzim izvorom energije.

Ne kupujte slatkiše

Ako stan očistite od slatkiša, male su šanse da ćete posegnuti za njima. Odnosno, ako u glavi imate informaciju da se u kuhinji nalazi čokolada, gotovo je sigurno da je već sada i jedete.

Čitajte deklaracije

Upoznavanje sa sastavom namirnica koje kupujete korak je u osvještavanju kvalitete namirnica koje unosite u organizam. Nemojte namirnice birati po zadovoljstvu koje vam donosi njihovo konzumiranje, već po kvaliteti njihovog nutritivnog sastava.

Svakako se nagradite

Ako ste sedam dana uspjeli izdržati bez slatkiša, u nedjelju se počastite jednim komadom omiljene slastice. Na taj način ćete biti motivirani da se tokom sedmice držite podalje od slatkiša, a opet u nedjelju ćete uživati u omiljenom desertu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.