open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Dan šehida obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari
Naša obaveza je sjećati se naših šehida, poručio je Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica
05.06.2019. u 13:48
get url
text

Obilaskom mezarja, učenjem Jasina i tevhida, u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas je obilježen Dan šehida, javlja Anadolu Agency.

Kao i proteklih godina, centralno obilježavanje ovog dana obavljeno je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, a nakon vjerskog programa porodice su posjetile i druge mezarluke na području općine Srebrenica. Dan šehida u Potočarima su obilježili mnogobrojni građani iz Srebrenice, ali i drugih mjesta i na taj način odali počast žrtvama genocida.

{$galerijaFotografija}

- Mi se naših šehida trebamo sjećati svaki dan, ali ovako se okupimo uvijek drugog dana Bajrama. Tradicionalno obilježavano Dan šehida u mezarju Memorijalnog centra. Naša obaveza je sjećati se naših šehida - poručio je Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen "Danom šehida", kao dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i odavanjem počasti na druge načine.

Dan Šehida Srebrenica, 05.06.2019.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.