open-navfaktor-logo
search
Bacili ruže
Dan sjećanja na ubijene Bošnjake: Cvijeće u Memorijalnom centru položio i načelnik Rudog Rato Rajak
Ešef Gušo iz Sokolovića izgubio je majku, oca i sestru i još nekoliko članova uže porodice
28.07.2019. u 15:33
get url
text

U Kara Mustafa-pašinoj džamiji u Rudom proučen je tevhid, a članovi porodica ubijenih Ruđana danas su prošetali gradom i s mosta na Limu u rijeku bacili ruže u znak sjećanja na više od 100 Bošnjaka ubijenih tokom rata u ovom gradu.

Ešef Gušo iz Sokolovića izgubio je majku, oca i sestru i još nekoliko članova uže porodice. U Rudom su, kaže, ostali među posljednjima, bezuspješno se pokušavajući prebaciti prema Srbiji. Ešef je uspio doći do pograničnog sela Sjeverin, a stari i bolesni roditelji ostali su u Rudom.

- Prešao sam u selo Živinice, gore bio deset dana, a onda otišao za Beograd. Oni su ostali. Ovaj jedan je iz Sjeverina dolazio da ih obiđe. Uveče su bili, sutradan ih je nestalo. Kažu da im je bila policija, da će ih prebaciti za Priboj, međutim sutradan ih nije bilo. Stvari razbacane, a njih nema. To je sve što se zna - rekao je Ešef.

Skeletne ostatke majke i sestre pronašao je u jednoj, a oca u drugoj masovnoj grobnici.

Dugogodišnji predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rudo Mustafa Bašić navodi da se ni 24 godine nakon rata ne procesuiraju nalogodavci i izvršioci zločina.

Ništa se nije promijenilo ni u odnosu njihove svijesti da nam pokažu grobnice naših najmilijih koje do sada nisu pronađene. Ali i država i organi gonjenja se ponašaju kao i oni. Nisu nikoga procesuirali i to je ono što najviše boli - dodaje Bašić.

Delegacije su položile bukete cvijeća i u Memorijalnom centru u Starom Rudom. U ovom centru nalazi se i spomen-soba s fotografijama žrtava, čija su imena uklesana i na spomen-pločama. Počast ubijenima i ove godine odao je i načelnik Opštine Rudo Rato Rajak.

S više međusobnog poštovanja život u BiH bio bi daleko bolji, tvrdi Rajak.

- Ne dotiču me neki, posebno zluradi, komentari. Oni dobri, od čestitih i časnih ljudi, mi jako gode kao čovjeku i mislim da radim pravu stvar. Tako da se puno oko toga, iskren da budem, ne uzbuđujem. Mislim da bismo svi trebali imati više saučešća prema drugima kada su u pitanju ovakve tragedije kao što je ova, nažalost, u nekom lošem vremenu obilježila i Rudo - dodaje Rajak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.