open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Dan žalosti u Albaniji, zastave spuštene na pola koplja
Broj poginulih u razornom zemljotresu u Albaniji preko noći je porastao na 25. Lokalne i međunarodne spasilačke ekipe i dalje pretražuju srušene zgrade u potrazi za preživjelima
27.11.2019. u 09:28
get url
text

U Albaniji je dan žalosti, a zastave na svim institucijama spuštene su na pola koplja. Broj poginulih u razornom zemljotresu u Albaniji preko noći je porastao na 25. Lokalne i međunarodne spasilačke ekipe i dalje pretražuju srušene zgrade u potrazi za preživjelima. Vlasti su saopćile kako su tokom noći još četiri osobe preminule. Više od 600 osoba povrijeđeno je u zemljotresu jačine 6,4 stepena, koji je ovo područje potresao u utorak ujutro.

U Draču, drugom po veličini albanskom gradu, na Jadranskom moru, stanovnici su spavali u šatorima, automobilima i na fudbalskom stadionu dok su nastavljeni zemljotresi i u jutarnjim satima. Zemljotres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

Albanski premijer Edi Rama saopćio je ranije da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Srbija i Crna Gora. Vlada Kosova održala je i vanrednu sjednicu i izdvojila pola miliona eura za pomoć Albaniji. Vlasti Sjeverne Makedonije su najavile su da će poslati 100.000 eura pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.