open-navfaktor-logo
search
Nikozija
Danas 45. godišnjica mirovne invazije Turske na Kipar
Na području sjevernog dijela Kipra, odnosno Turske Republike Sjeverni Kipar, ali i u brojnim gradovima širom Turske, danas se uz prigodne programe obilježava 45. godišnjica mirovne invazije Turske na Kipar
20.07.2019. u 12:36
get url
text

Danas se obilježava 45. godišnjica mirovne invazije Turske na Kipr, ulaska oružanih snaga te zemlje u cilju zaštite turskih civila od napada i progona, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području sjevernog dijela Kipra, odnosno Turske Republike Sjeverni Kipar, ali i u brojnim gradovima širom Turske, danas se uz prigodne programe obilježava 45. godišnjica mirovne invazije Turske na Kipar.

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay boravio je u Nikoziji, a u obraćanju okupljenim građanima kazao je kako je došlo vrijeme da međunarodna zajednica "otvoreno kaže šta je ispravno, a šta pogrešno".

- Nikada nećemo pognuti glave pred pritiscima poput sankcija koje je objavilo Vijeće za vanjske poslove Europske unije, u vezi s našim aktivnostima oko sondažnih istraživanja - kazao je Oktay, te dodao: "S istom odlučnošću nastavit ćemo s aktivnostima oko ugljikovodika u istočnom Mediteranu i nećemo nikome dopustiti da ignoriše kiparske Turke."

{$galerijaFotografija}

Na obilježavanju u Nikoziji bio je prisutan i predsjednik KKTC-a Mustafa Akinci.

Podsjetimo, Sporazumom iz Ciriha i Londona koje su 1959. godine potpisali Turska, Velika Britanija i Grčka osnovana je Republika Kipar u kojoj Turci i kiparski Grci imaju ista prava.

Ipak, 1963. godine, zbog napada naoružanih grupa kiparskih Grka, kiparski Turci su odvojeni od ostatka zemlje. 

Nasilje radikalnih kiparskih Grka nad tamošnjim Turcima počelo je 1950. godine kada su Turci zatražili pravo na određenje svoje budućnosti i kiparsko pitanje predali Ujedinjenim nacijama (UN). Nasilje i masakri intenzivirani su 1955. godine kada je iz Grčke na Kipar stigao oficir Grivas i osnovao terorističku organizaciju EOKA. Kulminacija nasilja desila se 1974. godine kada je tadašnji lider EOKA-e Nikos Sampson s ciljem pripajanja otoka Grčkoj izveo udar na Kipru.

S ciljem odbrane suvereniteta i cjelovitosti Kipra, Turska je u skladu s Ugovorom o jamstvu iz 1960. godine od Velike Britanije zatražila zajedničku intervenciju. Nakon negativnog odgovora Britanije, Turska je 20. jula 1974. godine pokrenula Mirovnu intervenciju na Kipru. Tokom te intervencije poginulo je 270, a ranjeno 1.000 kiparskih Turaka.

Povodom 40. godišnjice mirovne invazije Turske na Kipr, Anadolu Agency (AA) objavila je galeriju fotografija snimljenih tokom i nakon tih događaja, a koje otkrivaju da sada nepoznate detalje iz tog vremena. Fotografije posebno ukazuju na probleme i patnju turskog naroda na Kipru i njihove progone pred napadima kiparskih Grka. Nekoliko fotografija pokazuje prizore spremanja kiparskih Turaka pred napuštanje svojih domova, ukrcavanje na kamione, smještanje u šatorska naselja i neke javne objekte.

Arhivske fotografije AA iz 1963. godine i kasnije pokazuju da je tada manjinska zajednica kiparskih Turaka bila žrtva svirepih napada radikalnih kiparskih Grka. Veliki broj kiparskih Turaka je u 50-tim i 60-tim godinama prošlog stoljeća protjeran iz brojnih naselja u kojima je bilo miješano stanovništvo.

20190720_2_37431169_46229966.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.