Nova vlada u KS

Danas bi trebao pasti dogovor šestorke o raspodjeli ministarstava

Objavljeno: 10.12.2018. u 10:41 Autor: M. A.

Forto za Faktor ističe da su pregovori u finalnoj fazi, te da bi konačan dogovor o imenima trebao pasti tokom ove sedmice

FOTO: ARHIV

FOTO: Jasmin Brutus

"Do 10. decembra bit će formirana nova Vlada Kantona Sarajevo". Tako je najavljivao Elmedin Konaković, šef stranke Narod i pravda, koja je sa još pet stranaka sa kojima će činiti skupštinsku većinu u KS (NS, NBL, SDP, SBB i DF) nedavno potpisala programski dokument sa mjerama i principima na kojima će počivati njihov budući koalicioni rad.

I predstavnici ostalih pet stranaka medijima su davali izjave da će imena svih ministara u novoj vladi biti poznata početkom decembra. Međutim, 10. decembar je nastupio, a imena ministara koji će činiti ovu vladu još nisu poznata. Do sada je jedino dogovoreno i zvanično saopćeno ime mandatara za sastav Vlade KS, a to je Edin Forto iz Naše stranke.

Forto za Faktor ističe da su pregovori u finalnoj fazi, te da bi konačan dogovor trebao pasti tokom ove sedmice.

- U ovoj sedmici će biti poznata imena, a već danas bi možda mogli znati i raspored resora - kazao je Forto. 

Ne smatra da bi moglo biti problema i neslaganja kada su u pitanju imenovanja.

- Mi sastančimo svaki dan, došli smo u finalnu fazu i to ide sve uredu - kratko je kazao Forto. 

Šest stranaka na današnjem sastanku trebalo bi konačno dogovoriti raspored resora. U javnosti se već spominje da bi bh. blok SDP, NS i DF trebao preuzeti odgovornost za ministarstva zdravstva, rada, socijalna pitanja, raseljena lica i izbjeglice, ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i ministarstvo saobraćaja. Njihovi partneri iz NiP-a, SBB-a i NBL-a međusobno bi trebali podijeliti ministarstva obrazovanja, unutrašnjih poslova, privrede, kulture i sporta, finansija i boračkih pitanja.

Sljedeća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održat će se 19. decembra na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o Nacrtu budžetu KS za 2019. godinu kao i o Zakonu o izvršenju budžeta.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije