open-navfaktor-logo
search
Skromno i dostojanstveno
Danas je Međunarodni dan žena
Međunarodni dan žena 8. mart je posebna prilika, koja se obilježava širom svijeta a kojim se slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena. Ove godine je sve drugačije zbog koronavirusa u našoj zemlji, pa će se i ovaj praznik obilježiti skromno, dostojanstveno, uz koji cvijet, nema proslava, druženja.
08.03.2021. u 07:52
get url
text

Ovaj dan prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Državama, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u New Yorku, zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Osmomartovski protesti u narednim godinama su postali tradicionalni, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Prva međunarodna konferencija žena održana je 1910. u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila članica Njemačke socijalističke partije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.