open-navfaktor-logo
search
Kazne do 20.000 KM
Danas na snagu stupila uredba Vlade RS-a o vraćanju cijena na nivo od 5. marta
U Republici Srpskoj danas je na snagu stupila Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo koju je Vlada RS-a donijela kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena za osnovne životne namirnice i druge proizvode, a s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u ovom entitetu.
18.03.2020. u 09:43
get url
text

- Uredbom je propisano vraćanje cijena na nivo koji je zatečen u prometu na dan 5. mart, čime se sprečava eventualni nekontrolisani rast cijena proizvoda u trgovinama. Uredbom će biti obuhvaćene redovne cijene evidentirane za navedeni datum - saopćeno je iz Minsitarstva trgovine i turizma RS-a.

Mjere neposredne kontrole odnose se na sljedeće proizvode sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i  žitarica. Uredbom su obuhvaćeno i mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i proizvodi od jaja, šećer, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, svinjska mast, maslac, maslo i margarin, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađena hrana na bazi žitarica i dječija hrana za dojenčad i malu djecu, dodaci ishrani, hrana za posebne medicinske potrebe, hrana pogodna za lica netolerantna na gluten, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, te higijenski ulošci.

Osim toga Uredba se odnosi i na deterdžent za veš, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske-hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljina i ostali veš za zdravstveni sistem.

- Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe vršiće republički tržišni inspektori i tržišni inspektori u jedinicama lokalne samouprave, a novčane kazne za prekršioce kreću se i do 20.000 KM - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.