Sud BiH

Danas početak ponovnog suđenja Oriću i Muhiću

Objavljeno: 03.09.2018. u 07:53 Autor: M. M.

Ponovljeno suđenje Naseru Oriću, komandantu odbrane Srebrenice, i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću počet će danas pred Apelacionim vijećem Suda BiH

Orić sa advokatima ispred zgrade Suda BiH FOTO: I. ŠEBALJ

Apelaciono vijeće, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes i pred kojim će se voditi drugostepeni proces, 8. juna je ukinulo prvostepenu presudu, kojom su Orić i Muhić bili oslobođeni krivnje, te naredilo novo održavanje glavnog pretresa.

Sud je uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića, koji se žalio zbog, kako je navedeno, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Janjić je, naime, u žalbi, između ostalog, naveo da je prvostepena presuda "nerazumljiva i protivrječna samoj sebi, jer se razlikuje usmena objava presude od njenog pisanog otpravka".

S druge strane, odbrane Orića i Muhića, koje zastupaju advokatice Lejla Čović i Sabina Mehić, tražile su da se žalba Tužilaštva u cijelosti odbije i potvrdi oslobađajuća presuda.

One su tada kazale kako presuda mora biti identična u usmenoj objavi i pismenom otpravku, ali da se to odnosi na izreku presude, a ne na njeno obrazloženje.

- Nesporno je da je izreka potpuno identična pismenom otpravku i navodi Tužilaštva su apsolutno neosnovani -  kazala je tada advokatica Čović.

Prvosrtepeno vijeće Suda BiH u oktobru prošle godine je utvrdilo da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice u kojoj je navedeno da su Orić i Muhić, u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, na području općina Srebrenica i Bratunac, ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije