open-navfaktor-logo
search
Rusija
Danas sahrana Gorbačova, Putin uskratio državničke počasti
Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski vođa i miljenik zapada koji je doživio propast svih reformi koje je zagovarao u svojoj domovini, bit će sahranjen danas bez državnih počasti i bez prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina te zapadnih lidera.
03.09.2022. u 08:43
get url
text

Gorbačov je postao heroj na zapadu jer je pomogao okončati Hladni rat, omogućio je ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke i sklopio ugovor o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama. No nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine. To, kao i ekonomski haos koji je uzrokovala njegova "perestrojka", mnogi mu Rusi nisu mogli oprostiti.

Preminuo je u utorak u 92. godini, a Moskovljani će moći obići njegov lijes u impozantnoj Dvorani stubova, nadomak Kremlja, gdje su oplakivani bivši sovjetski čelnici. Nije iznenađujuće što je Putin, dugogodišnji oficir KGB-a koji je raspad Sovjetskog Saveza nazvao "geopolitičkom katastrofom", uskratio Gorbačovu državne počasti i rekao da je previše zauzet da bi prisustvovao sahrani.

Kćerka Gorbačova Irina, najavila je da će sahrana biti skromna. Rusi će od devet sati ujutro po srednjoevropskom vremenu moći obilaziti otvoreni lijes dobitnika Nobelove nagrade. Gorbačov će imati počasnu vojnu stražu - jedan "element" državne počasti kako je naveo Kremlj.

To je minimalno u odnosu na nacionalni dan žalosti i državnu sahranu u glavnoj moskovskoj katedrali koji je 2007. godine priređen bivšem ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu. On je bio ključan u potiskivanju Gorbačova dok se Sovjetski Savez raspadao, a kasnije je lično izabrao Putina za svog nasljednika.

Ipak, Gorbačov će poput Jeljcina biti pokopan na moskovskom groblju Novodeviči, uz svoju voljenu suprugu Raisu koja je umrla prije 23 godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.