open-navfaktor-logo
search
MOSTAR
Dani trešnje ove godine i humanitarnog karaktera
Dolazi nam više od 40 izlagača iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i Turske, ističe Bubalo
18.05.2019. u 11:54
get url
text

Međunarodni sajam privrede, prehrane i turizma "Dani trešnje", ove godine održava se sedamnaesti put, a postao je prepoznatljiva i važna privredna manifestacija u široj regiji. Ovogodišnji sajam će trajati četiri dana, a bit će otvoren 19. juna u sajamskom prostoru bivšeg TC Merkur u Vrapčićima kod Mostara.

Dani trešnje će ove godine imati jednu posebnu programsku odrednicu, a to je prezentacija turističkih proizvoda kroz promociju i zaštitu starih autohtonih zanata, što je ujedno i moto sajma. Ovogodišnji partner sajma je Obrtnička komora Federacije BiH, a svih njenih deset kantonalnih komora uzimaju učešće ove godine na sajmu.

-Cilj je da se kroz ovakav način i promociju poseban akcenat damo tim sadržajima i da turistički proizvod dobije svoju posebnu dimenziju promocijom i zaštitom autohtonih zanata. Tu će ove godine biti demonstrirani stari zanati, poput kovači koji su ostali na margini i slično- govori direktor sajma Salem Bubalo.

Ove godine se očekuju oko 300 izlagača, tvrdi Bubalo,  koji dolaze iz zemalja regije i okruženja.

-Dolazi nam više od 40 izlagača iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i Turske, koji donose svoje suvenire i rukotvorine, te prezentiraju kulturu njihovih prostora. Ponovo su tu i gosti iz Skoplja, sa svojom zvaničnom delegacijom. Po prvi put na ovim prostorima se predstavlja Opština Zrenjanin sa svojim turističkim proizvodima te Opština Žabalj s promocijom golf turizma- ističe Bubalo.

U okviru "Dana trešnje" bit će upriličeno nekoliko prezentacija projekata, a jedan od njih je i idejni projekat izgradnje žičare na mostarskom zimovalištu Ruište, koji bi jako puno značio za razvoj ove turističke zimske destinacije u blizini Mostara, a bio bi aktivan tokom cijele godine. 

Prema riječima Bubala, manifestacija je humanitarnog karaktera, jer će se prihod od dobrovoljnih ulaznica usmjeriti za djecu s posebnim potrebama preko ustanove Los Rosales Mostar. Ulaznica će također poslužiti i za nagradnu igru koju s organizatori pripremili zahvaljujući tuzlanskom aerodromu. Nagrada su dvije povratne karte, na relaciji  Tuzla – Eindhoven.

Prijave za izlaganje na sajmu već su započele, a organizatori su i ovim putem pozvali potencijalne izlagače da iskoriste prostor za promociju svojih firmi, zanata, obrta i proizvoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.