"Dani turskog filma" sa sedam ostvarenja na Mostarskom ljetu

Objavljeno: 17.07.17 u 21:44 Autor: A. B. Š.

Projekcijom turske komedije “Tevelizor“ otvoreni su “Dani turskog filma“, kojeg organizira “Mostar Yunus Emre Institut“.

Svečano otvaranje filmske manifestacije upriličeno je u Narodnom pozorištu Mostar pred brojnom publikom. Ovogodišnji „Dani turskog filma“, koji već postaju tradicija, po prvi put se održavaju u sklopu festivala “Mostarsko ljeto“. Ovo je druga aktivnost koju je ovaj Institut ostvario u sklopu spomenutog festivala.

Direktor “Yunus Emre Instituta-Turskog kulturnog centra Mostar“, Junus Dilber istakao je kako su se potrudili da naprave izbor filmova u kojem će za svakoga biti ponešto: komedije, drame, ali i pustolovnih filmova. 

- Nadam se da će mostarska publika, posebno filmofili među njima, vidjeti neke dobre filmove na ovom festivalu, i da će im se svidjeti naša kinematografija - kazao je Dilber, naglasivši mogućnost dodatnih projekcija ako se bude ukazala veća potražnja za određenim filmovima. Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović izrazio je oduševljenje zbog dugogodišnje odlične saradnje s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre, naglasivši da je ove godine dodatno unaprijeđena na institucionalnom nivou, jer uključili su se u samu organizaciju Mostarskog ljeta s nekoliko programa.

-Centar Yunus Emre je od otvaranja u Mostaru poprilično dobro obogatio kulturnu i društvenu scenu. Svojim programima stavljaju standarde i za nas, koji smo starosjedioci, motiviraju nas da radimo bolje, da ih pratimo u stopu u njihovim aktivnostima. Nadamo se da u tome i uspijevamo - uvjeren je Mujkanović.

U okviru Dana turskog ljeta mostarska publika će imati priliku gledati ukupno sedam turskih filmova koji će se prikazivati u periodu od 17. do 21. jula. Mostarci će narednih dana moći uživati u filmovima "Moj otac i moj sin", " Veseli život", "120", " Duga priča", "Bandit" te “Djevojka sa crvenom maramom".

Nakon otvorenja, sve projekcije će se organizirati besplatno u prostorijama Instituta i to u dva termina  - 16 i 20 sati.