Darko Elez izašao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno: 13.11.17 u 17:31

Darko Elez, koji je zbog organizovanog kriminala u Srbiji osuđen na devetogodišnju zatvorsku kaznu, u petak je pušten iz KPZ-a u Sremskoj Mitrovici na uvjetni dopust, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva pravde Srbije.

Darko Elez: Pušten 10 mjeseci prije isteka kazne
Darko Elez: Pušten 10 mjeseci prije isteka kazne

Ova odluka uslijedila je nakon što je Elez izdržao osam godina i dva mjeseca u toj kazneno-popravnoj ustanovi.

Elez je još u martu prošle godine iz posebnog odjeljenja za osuđene po optužnicama za organizovani kriminal prebačen u otvoreno odjeljenje, a uprava KPZ-a Sremska Mitrovica mu je zbog dobrog vladanja dala preporuku za raniji uvjetni otpust.

Vijeće posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud), međutim, tada je odbila zahtjev njegove odbrane za prijevremeno puštanje, kao i spomenutu preporuku Zavoda.

Darko Elez je uhapšen 11. septembra 2009. u Beogradu, otkad mu se i računao pritvor, a  Apelacioni sud u Beogradu je u septembru 2011. potvrdio presudu Specijalnog suda kojom je konstatovano da je Elez 2009. u Beogradu i u BiH organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi bili petorica osuđenih sa njim, kao i više osoba za koje se postupak vodio u BiH.

Tada je konstatovano da je grupa "u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških krivičnih dela, šverc, prodaju droge i iznude“.

U Beogradu se protiv Eleza vodio i postupak zbog podstrekavanja na teško ubistvo Đorđa Ždrale, a za što je pravomoćno oslobođen u oktobru prošle godine zbog nedostatka dokaza.

Osim Elezu, sud je potvrdio oslobađajuće presude i ostalim optuženima, među kojima je Nebojša Joksović, glavni svjedok saradnik u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i njegove grupe za šverc 5,8 tona kokaina.

Optužbi za pokušaj teškog ubistva oslobođeni su Andrija Gavrilović, Dalibor Ristić i Zoran Mitrović, a Joksović, Saša Cvetinović, Vojislav Lalatović i Zineta Ilinčić oslobođeni su optužbi za pomoć počinitelju poslije izvršenog krivičnog djela.

Eleza je optužnica teretila da je naredio ubistvo svog kuma, a kasnije ljutog neprijatelja Đorđa Ždralu, poznatog kriminalca iz Istočnog Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubistva načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera.

Elez je optužen da je poticao Gavrilovića da pronađe nekog da ubije Ždralu, pa su prema optužnici, oni angažirali Strahinju Rašetu protiv kojeg je postupak obustavljen zbog smrti.