Više od 70 građana danas je u Banjoj Luci podržalo projekat doniranja kose kojom će biti izrađene perike za djecu oboljelu od raka.

Tu humanu akciju, "Moja kosa tvoja kosa", organizovalo je Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti Iskra Banja Luka zajedno sa Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka iz Sarajeva.

Direktor sarajevskog udruženja Fikret Kubat podsjeća da je septembar "zlatni" mjesec podizanja svijesti o dječijem kanceru.

- Ovo je jedinstvena prilika da svi budemo zlatni, jer naša dječica koja se liječe i kojima je kosa zaista potrebna, bore se za nešto najvrijednije, a to je život – rekao je Kubat.

Posebno ohrabruje, dodao je, što su mališani u više od 60 posto slučajeva donatori kose.

- To je ohrabrujuće za cijelu društvenu zajednicu, da stasava jedna generacija koja ima humanosti i nije im teško darovati svoj dio – kazao je Kubat.

Iz Iskre napominju da su do sada izradili i uručili 23 perike, od kojih i dvije za djevojčice u Banjoj Luci.

Perike su dostupne, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose, a kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju sredinu.

I Katica Kerkez iz Udruženja Iskra istakla je veoma dobru saradnju ta dva udruženja, kao i zahvalnost svima koji su se odazvali tokom današnje akcije.

- Veoma mi je drago da su Banjalučani ponovo pokazali svoje humano srce – istakla je ona.

Projekat "Moja kosa tvoja kosa" podržalo je više od 1.000 donatora kose iz BiH, regiona i šire, kao i Vlada Švajcarske.

Sljedeća akcija bit će organizovana u Mostaru.