open-navfaktor-logo
search
Eurointegracije
Davidović: Nismo ni blizu partnera za ubrzavanje procesa pridruženja EU
Što se tiče njegovih očekivanja kada su u pitanju ovi izbori, on kaže da ih temelji na analizama koje su dominantne u posljednje vrijeme
23.05.2019. u 09:14
get url
text

Novi saziv Evropskog parlamenta, nakon izbora koji se organiziraju od 23. do 26. maja, bez obzira na njegov proporcionalni sastav više će se fokusirati na rješavanje unutrašnjih problema i reformiranje Evropske unije nego na proces proširenja.

Ocijenio je to u razgovoru za Fenu nekadašnji glavni pregovarač sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i bivši ambasador u Misiji Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji u Briselu Igor Davidović.

Što se tiče njegovih očekivanja kada su u pitanju ovi izbori, on kaže da ih temelji na analizama koje su dominantne u posljednje vrijeme.

- Govoriti o izborima za Evropski parlament znači konstatirati jačanje desne orijentacije i koncepta reracionalizacije procesa donošenja odluka u Evropskoj uniji - stava je Davidović.

Međutim, dodao je, to ne znači da će desne orijentirani pobijediti i da će desnica imati većinu u Evropskom parlamentu, ali je dovoljno da osvoji broj mjesta za osporavanje ili usporavanje procesa proširenja.

Takav broj glasova, kazao je Davidović, omogućio bi im i da se fokusiraju na mehanizme donošenja odluka u korist jačanja nacionalnih država unutar sastava Evropske unije.

Kada je u pitanju BiH, bivši bh. ambasador Davidović smatra da se ne može očekivati nikakvo poboljšanje niti ublažavanje uvjeta za prijem u EU.

- Oni će u najmanju ruku ostati isti, a ukoliko dođe do zaoštravanja novih snaga koji će formirati novu Evropsku komisiju onda će ti uvjeti biti i rigorozniji ili će BiH dobiti i neke nove uvjete - stava je Davidović.

Međutim, kaže, da kakav god bude rezultat za Evropski parlament proširenje neće biti u vrhu prioriteta Evropske unije, Evropske komisije niti Evropskog parlamenta jer će se oni morati baviti vlastitim reformskim zahvatima, odnosno problemima i poteškoćama kroz koje EU prolazi.

Prema tome, ističe Davidović, rezultat u svakom pogledu neće olakšati proces približavanja BiH.

- Mi smo dovoljno opterećeni internim problemima, unutrašnjim napetostima i izostankom uspostave vladavine prava. Zbog toga nismo ni blizu partnera koji je kvalificiran za ubrzavanje procesa prijema u članstvo u EU - zaključio je Davidović u razgovoru za Fenu.

Između 23. i 26. maja, građani 28 zemalja članica Evropske unije, uključujući Veliku Britaniju, glasuju za zastupnike u Evropskom parlamentu koji će ih zastupati u idućih pet godina, a potom bi trebala biti izabrana Evropska komisija koja bi trebala 1. novembra stupiti na dužnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.