open-navfaktor-logo
search
Slučaj AMUS
Davor Sučić: Kantonalno tužilaštvo pokrenulo je istragu
On je i ranije upozoravao kako je AMUS postao talac manjeg broja autora čije mišljenje je suprotno zakonu, ciljevima i interesima ove Asocijacije
18.07.2019. u 17:31
get url
text
Davor Sučić: Predsjednik Upravnog odbora

Grupa autora iz Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS) Bosne i Hercegovine privedena je zbog sumnje na falsifikovanje pečata, potvrdio nam je predsjednik Upravnog odbora Davor Sučić.

- To su ljudi koji su pokušavali paralelno sa nama dva mjeseca  da vode Udruženje, i pritom su birali pečate. Prisilili su nas da desetak dana zatvorimo račun, da mijenjamo pečate. Napravili su nam veliki problem, doveli su bili i isplatu u pitanje. Međutim, sve se dobro završilo. Uspjeli smo promijeniti račune i pečate, a isplata ide sutra- kazao nam je Sučić.

On je i ranije upozoravao kako je AMUS postao talac manjeg broja autora čije mišljenje je suprotno zakonu, ciljevima i interesima ove Asocijacije.

- AMUS dobro funkcioniše. Mi  imamo problem sa pojedinim članovima koji se ponašaju na krajnje nedopustiv način, i na nelegalan način pokušavaju preuzeti Udruženje. Također, oni svoje tantijeme pokušavaju dobiti na nezakonit način, zbog čega je i  Kantonalno tužilaštvo pokrenulo istragu, a uslijedila je nakon istrage koju je policija sprovela, kao i po osnovi iskaza privedenih osoba - ističe Sučić.

Podsjećamo, Upravni odbor AMUS-a ranije je članovima uputio informaciju u kojoj je skrenuo pažnju na enormne neregularnosti u pogledu emitovanih djela u programima određenih emitera.

U dokumentu koji su primili članovi AMUS-a navodi se kako su se određeni autori po visini ostvarenih tantijema pomjerili i za stotinu mjesta naprijed.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.