open-navfaktor-logo
search
Konjević-Polje
Dedić: Naša djeca završe osnovno obrazovanje, ali kako u srednju, troškovi prijevoza mjesečno su 180 KM
Bošnjačka djeca iz Konjević Polja u manjem bh. entitetu RS-u zbog nemogućnosti da izučavaju nacionalnu grupu predmeta, te da uče na bosanskom jeziku, i ovu školsku godinu, osmu po redu, pohađat će u Edukativnom centru u Novoj Kasabi, prostoru medžlisa Islamske zajednice u BiH.
26.08.2020. u 11:59
get url
text

Tačnije, 63 učenika od prvog do petog razreda 1. septembra će krenuti u Edukativni centar, a njih 72, učenici od šestog do devetog razreda, će nastavu pratiti online.

Djeca uče po nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo.

Petero djece nije moglo krenuti u srednju školu 

- Sva djeca će imati besplatne udžbenike, a ona koja budu išla na nastavu u Edukativni centar će imati i plaćen prijevoz. Problem su nam djeca koja završe osnovno obrazovanje. Naime, za troškove prijevoza za samo jedno dijete koje pohađa srednju školu u Srebrenici, mjesečno je potrebno 180 KM!? Ima roditelja koji to ne mogu platiti, pa smo u proteklih sedam godina imali situaciju da iz tih razloga petero djece nije nastavilo srednjoškolsko obrazovanje. Malo je roditelja povratnika koji mogu da se zaposle u RS-u - priča nam Vehid Dedić, predsjednik Vijeća roditelja Konjević-Polja u Općini Bratunac.

Dodaje kako se i taj problem počeo rješavati.

- Ima već dvije-tri godine kako je EMMAUS organizacija oformila kamp u Potočarima i bošnjačkoj djeci koja su slabijeg imovinskog stanja, čiji roditelji ne mogu plaćati prijevoz do Srebrenice kako bi pohađali srednju školu, ponuđen je smještaj u kampu u Potočarima, gdje boravi i moja kćerka. Organizuju im prijevoz od Potočara do srednje škole u Srebrenici. Djecu kada završe s nastavom vraćaju u kamp u Potočare, tako da hvala Bogu već i za srednje obrazovanje se dosta ljudi uključilo da to uspije, da barem srednje obrazovanje imaju djeca - priča Dedić.

Vračajući se na osnovce u Konjević-Polju Dedić kaže da im nastavu drže nastavnici iz Sarajeva.

Bilo je raznih diskriminacija 

- Besplatne udžbenike im je osigurao Prosvjetno-pedagoški zavod Kantona Sarajevo, a troškove prijevoza do Edukativnog centra snosi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čijem je čelu Edin Ramić. Taj čovjek je uz nas cijelo vrijeme a pogotovo sada kao ministar uključio se maksimalno da pomogne - govori Dedić.

Ukazuje kako je cilj da djeca nastave školovanje nakon obaveznog osmogodišnjeg obrazovanja i još jednom podsjeća zašto bošnjačka djeca ne pohađaju nastavu u matičnim osnovnim školama u RS-u.

- Bilo je raznih diskriminacija. Recimo, bošnjačkoj djeci upisanoj u mom selu, u područnu školu Osnovne škole "Petar Kočić" u Kravicama, događalo se da dođe učitelj koji predaje kao bosanski jezik, a donese udžbenik srpskog jezika iz njega predaje djeci. To je stvaralo konfuziju kod djece, tako da smo se mi odlučili na ovaj korak, jer naša su djeca bila diskriminirana. Garantiram da je takva situacija i u drugim dijelovima manjeg bh. entiteta - ispričao nam je Dedić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.