open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Moskvi
Delegacije Turske i Rusije dogovorile okvirni tekst s modalitetima primirja u Libiji
Cavusoglu je poslije sastanka izjavio da je premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Libiji Fayez al-Sarraj potpisao sporazum, dok je lider separatista Khalifa Haftar tražio vremena do sutra ujutru za potpisivanje sporazuma o prekidu vatre
13.01.2020. u 19:01
get url
text

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je da su delegacije Turske i Rusije dogovorile okvirni tekst s modalitetima primirja u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu i turski ministar odbrane Hulusi Akar sastali su se u Moskvi sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i razgovarali o libijskom pitanju.

Cavusoglu je poslije sastanka izjavio da je premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Libiji Fayez al-Sarraj potpisao sporazum, dok je lider separatista Khalifa Haftar tražio vremena do sutra ujutru za potpisivanje sporazuma o prekidu vatre.

- U konačnici, dogovorili smo okvirni tekst s modalitetima mogućeg primirja u Libiji. U ovom smo tekstu također uzeli u obzir prijedloge koje je iznijela Haftarova strana - rekao je Cavusoglu.

Dodao je da bi sutra obje strane u Libiji potpisivanjem sporazuma i napismeno prihvatile da će se pridržavati primirja.

- Ako Haftarova strana sutra potpiše ovaj dokument, al-Sarraj i Haftar, koji su ranije, kao rezultat naše inicijative i apela dvojice predsjednika, usmeno prihvatili da će poštovati primirje, ispunit će ovu obavezu i u pisanom obliku. Nakon toga, nastavit ćemo raditi s Rusijom na nastavku primirja i ubrzanju cjelokupnog političkog procesa, uključujući napore Berlina i Ujedinjenih naroda - kazao je turski šef diplomatije.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin 8. januara su pozvali sve strane u Libiji na primirje.

Primirje je, uz prihvatanje Vlade nacionalnog jedinstva i Haftarovih snaga, na snagu stupilo 12. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.