open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Delegaciji UKC-a Tuzla prezentiran prvi bh. prototip respiratora
Delegaciji Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koja je predvođena direktorom prof. dr. Vahidom Jusufovićem posjetila danas kompaniju TMD Group iz Gradačca, prezentiran je prvi bh. prototip respiratora.
04.05.2020. u 17:11
get url
text

Direktor kompanije TMD Group Adem Hanić je delegaciji UKC Tuzla predstavio organizacionu strukturu kompanije, kao i mogućnosti i najznačajnije projekte.

Tim stručnjaka TMD je prezentovao simulaciju rada prototipa respiratora ove kompanije. Prikazane su mogućnosti režima rada raspiratora, softverska analiza rada, upravljanje i kontrola rada sistema.

Jusofović je tom prilikom kazao da je u okviru svojih ovlasti spreman staviti tim medicinskih stručnjaka na raspolaganje u daljem razvoju ovog projekta.

- Zadatak našeg tima stručnjaka je da na osnovu kliničkog iskustva i dugogodišnjeg rada u intenzivnoj njezi sa pacijentima kod kojih je potrebna potpomognuta vještačka ventilacija, daju ulazne informacije šta je intenzivistima potrebno za uspješan i siguran rad respiratora. Ostali parametri i kontrole bit će izvršene od institucija zaduženih za proces atestiranja takvih aparata - rekao je Jusufović.

Pored direktora UKC Tuzla delegaciju su činili i pomoćnik direktora za medicinske poslove prof. dr. Šekib Umihanić, šef Odjeljenja intenzivne terapije Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju doc. dr. Jasmina Smajić, dr. Dženan Halilović, spec. interne medicine i Maid Arnaut, dipl. ing. elektrotehnike, saopćeno je sa UKC Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.