Demokratija na Vučićev način: Boldirana imena kandidata SNS-a na izbornim listićima

objavljeno: 21.01.2018. u 14:56

Kada se ide na izbore, političke stranke i grupe građana koje na njima učestvuju pronalaze razne načine da u prvi plan stave svoje kandidate, a oni često nemaju veze ni sa fer plejom ni sa zakonima. Najbolji primjer su izbori u Mjesnoj zajednici Miloševac u susjednoj Srbiji, na kojima su na glasačkim listićima zanimanja i nadimci kandidata ispred SNS-a boldirani i to ne slučajno.

U MZ Miloševac, u općini Velika Plana, danas se održavaju izbori za članove mjesne zajednice, a na najočigledniji način utvrđene su prve nepravilnosti. Naime, na glasačkom listiću šest nadimaka i zanimanja kandidata „Naprednjaka“ su boldirana, dok su imena ostalih učesnika uobičajeno štampana, prenosi Blic.

Tako je, na primjer, poslije imena kandidata Vladana Bogdanovića boldirano "vaspitač", u slučaju Dragana Veličkovića "veterinar", kod Jovana Đuričića "fotograf", Bojana Mikića "pabirak", Milivoja Stojanovića "Mile pilot" i Dragice Tanasković "ribolovka".

Novinari Blica su pitali Dragana Cvetkovića, člana izborne komisije ispred SNS-a, kako se to dogodilo? Mada prilikom očiglednih propusta u sličnim situacijama nailaze na izgovore da je riječ o nenamjernoj grešci, Cvetković za Blic potvrđuje da ovdje nije riječ o slučajnosti.

- Mi bismo boldirali zanimanja i nadimke kandidata ispred GG "Složno za Miloševac - Vladan Matić", ali se oni nisu pojavili na sastanku izborne komisije - kaže za on za Blic.

Na konstataciju da je riječ o očiglednom favoriziranju SNS-a i kršenju zakona i izbornih pravila, Cvetković odgovara da je sve u skladu sa zakonom i Statutom.

- Da su došli na sastanak izborne komisije i njihova imena bi bila boldirana. Ovako nisu. Ali to ionako nema nikakve veze. To neće utjecati na rezultat - tvrdi on, mada nije jasno zašto su onda boldirani kandidati „Naprednjaka“ i to samo oni, ako to nema nikakvog utjecaja na ishod izbora.

Vladan Matić, koji predvodi listu "Složno za Miloševac", navodi za Blic da je dogovor bio drugačiji.

- Mi smo dali saglasnost da se nadimci i zanimanja svih kandidata koji učestvuju na izborima boldiraju, ali su oni prilikom štampanja to učinili samo u slučaju „Naprednjaka“. Kada sam ih pitao zašto su to uradili, oni su mi odgovorili da smo sami krivi jer nismo prisustvovali štampanju listića - kaže Matić.