Sedmi Baku forum

Ivanić: Od lidera zemalja regiona se očekuje da naprave iskorake

Objavljeno: 14.03.2019. u 10:27

Jedna od tema Sedmog globalnog Baku foruma je i Balkan, što pokazuje da je to još prostor interesovanja

To je novinarima u Bakuu izjavio jedan od učesnika Sedmog globalnog Baku foruma, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, javlja izvještač Fene iz glavnog grada Azerbejdžana.

Ivanić smatra da se, za razliku od ranijih godina, više očekuje od ljudi iz regiona da naprave neke iskorake, nego što postoji neka velika spremnost drugih učesnika, međunarodnih faktora da se oni aktivnije uključe.

- Suština je promijenjeni naglasak. Ranije su se uvijek Balkanom više bavile međunarodne institucije, a sada su njihova jako visoka očekivanja da mi sami nešto uradimo. Iskreno mislim da tu nedostaje inicijative, spremnosti i dovoljno političke orijentacije lidera iz regiona da bolje međusobno sarađuju - kazao je Ivanić.

Upitan kako se u visokim međunarodnim krugovima gleda na aktualnu situaciju u BiH, kaže da se sad trpe posljedice predizborne kampanje.

 - Ovi koji su sada na vlasti u predizbornim kampanjama su sami sebi postavili teške uslove. Neko mora popustiti da bi došlo do formiranja vlasti i koliko toliko normalne situacije. Posebno će biti zanimljivo vidjeti šta će se desiti oko NATO-a - rekao je Ivanić.

Sedmi Baku forum otvoren je jutros, a održava se u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi. Događaj je okupio više od 500 učesnika iz 55 zemalja, uključujući osam aktuelnih šefova država i vlada i četrdesetak bivših šefova država i vlada, ministara, predstavnika akademskog svijeta i drugih gostiju.

 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije