open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
Demokratska stranka zvanično nominirala Joea Bidena za predsjedničkog kandidata
Joe Biden zvanično je nominiran kao kandidat Demokratske stranke koji će se u novembru suprotstaviti u izbornoj utrci za Bijelu kuću predsjedniku Donaldu Trumpu, drugog dana nacionalne stranačke konvencije u utorak.
19.08.2020. u 11:25
get url
text

Za Bidena, bivšeg senatora i potpredsjednika, nominacija je uslijedila više od tri decenije nakon prvog pokušaja da se takmiči za američkog predsjednika. On će se zajednički takmičiti s Kamalom Harris (55), senatoricom iz Kalifornije i prvom crnkinjom koja se takmiči za potpredsjednicu.

- Hvala vam puno. Iz sveg srca. Hvala vam svima, to znači sve za mene i moju porodicu - izjavio je 77-godišnji Biden u obraćanju stranačkim delegatima putem video linka.

- Životna mi je počast da prihvatim nominaciju Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država - objavio je Biden u tweetu.

On će u četvrtak održati i zvanični govor u kome prihvata nominaciju, posljednjeg dana uglavnom online održane nacionalne konvencije Demokratske stranke. Drugi dan konvencije nastavio se temama iz prvog, naglašavajući poruke podrške različitostima, uključujući i predstavljanje širokog spektra etničkih, rasnih i seksualnih grupacija koje podržavaju stranku, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.