"Demoni" 16. novembra u Kamernom teatru 55

Objavljeno: 14.11.17 u 18:54

U četvrtak, 16. novembra s početkom u 20 sati na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu bit će izvedena predstava “Demoni“. Riječ je o diplomskloj predstavi glumice Nadine Mičić, koja je svoje prvo izvođenje imala 29. juna, a posljednje izvođenje bilo je popunjeno do posljednjeg mjesta.

Detalj iz predstave
Detalj iz predstave

Predstava je rađena u režiji Admira Glamočaka, produkciju potpisuje Amina Kučuk, kostimografiju Belma Žiško, a scenografiju Nirvana Žiško.

- Čovjek 21. vijeka je navikao da uzima i grabi jer mu to po mehanizmu pripada, zaboravio je davati u jednakoj mjeri. I zato je ova predstava važna i mislim da je to ono što publika prepoznaje. U brzini života jezici nam rade kao najnoviji softver, sve je daleko brže od pameti, pa tako ujedamo najbliže, mareći isključivo za tim kako se mi osjećamo. Frank, Katarina, Jena i Tomas nas uče kako ne treba. A ja se nadam da će publika koja nas bude dolazila gledati prepoznati svoje demone i bar ih pokušati zatvoriti u najdalji ormar duše. Tada će ova predstava imati uspijeh – kaže Mičić.

Nurenovi “Demoni“ ispituju nas, upozoravaju, prijete kako je odnos sa odabranim partnerom, u ovom slučaju Katarine (Nadine Mičić) i Franka (Alen Muratović), a sa druge strane Jene (Aida Bukva) i Tomasa (Emir Fejzić) prepun ispita koje moramo proći da bi došli do ispunjene i totalne ljubavi. Njihovi načini su često pogrešni jer žele da povrijede onog drugog, žele da nahrane svog demona koji je duboko u njima. Sakati su u davanju onog najljepšeg, poklanjanju istinskih plemenitih osjećanja. Svoj dom pretvaraju u ring u kojem se naizmjenično razmjenjuju "udarci". Udarci koji bole jer pogađaju ono suštinsko. Rove po dubinama unutrašnjeg, intimnog. Ne žele da postoje kao takvi, ali nemaju načina da podare ljubav.

Priča o “Demonima“ nas zapravo vodi ka tom putu. Da li smo spremni i da li istinski možemo podariti ljubav, a da ista ne bude progutana, sažvakana i ispljunuta.

Plakat za predstavu osmislio je Anur Hadžiomerspahić.