open-navfaktor-logo
search
Takmičenje u Japanu
Denis Avdić osvojio zlatnu medalju slikajući Zemlju prije globalnog zagrijavanja
Četrnaestogodišnji dječak zamislio je planetu koja ne trpi posljedice globalnog zagrijavanja i sječe šuma i želio je prikazati pojedine dijelove Zemlje u svoj njenoj ljepoti i skrenuti pažnju na činjenicu da moramo čuvati to što imamo
09.08.2019. u 18:47
get url
text

Na likovnom takmičenju u konkurenciji rekordna 12.984 rada iz 88 zemalja četrnaestogodišnji Denis Avdić iz Jablanice osvojio je zlatnu medalju. Tema rada bila je ”Planeta Zemlja kakvu volim”, a Denis je na radu predstavio pojedine dijelove naše planete, od Sjevernog pola, preko Stjenovitih planina i Fudžijame, Amazona, Madagaskara, Egipta, Kanade i mnogih drugih, pa sve do vodopada u Jajcu i padina Čvrsnice sa našim endemskim cvijećem.

Denis je zamislio planetu koja ne trpi posljedice globalnog zagrijavanja i sječe šuma želio je prikazati barem pojedine dijelove naše planete u svoj njihovoj ljepoti i skrenuti pažnju na činjenicu da moramo čuvati to što imamo.

Takmičenje je održano u Japanu (Tokio), 20. po redu, u organizaciji japanske organizacije JQA (Japan Quality Assurance Organisation) i International Certification Organisation Network (IQ Net) uz podršku UNICEFA Tokyo. Cilj takmičenja je da se utiče na svijest djece i mladih o značaju očuvanja prirode i životne okoline.

Predsjedavajući član žirija, profesor Kinutani Koji, akademski slikar i profesor na Umjetničkoj akademiji u Tokiju, izjavio je da bi životni vijek planete Zemlje bio znatno duži ukoliko bi se širom svijeta čuli glasovi i poruke koje su poslate na ovom takmičenju, a radovi će biti predstavljeni na brojnim izložbama. Organizatori su istakli značaj takmičenja ne samo zbog njegove edukativne prirode, jer je očuvanje životne sredine jedan od najvećih izazova u budućnosti, nego i zbog toga što nas podsjeća na naše odgovornosti od kojih zavisi budućnost naše djece, navodi se u saopćenju Mreže za izgradnju mira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.