open-navfaktor-logo
search
Prijedlozi
Denis Bećirović: Ovo je najbolji odgovor na naoružavanje Srbije i Hrvatske
Očigledno je da države iz susjedstva ne poštuju odredbe Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, naročito one koje se tiču suzdržavanja od vojnih vježbi u osjetljivim područjima
26.09.2018. u 21:03
get url
text
Denis Bećirović

Povodom intenziviranju aktivnosti vlada susjednih zemalja na omasovljenju i modernizaciji vojnog arsenala oružanih snaga ovih država, kandidat za člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, pozvao je nadležne organe u Bosni i Hercegovini da ozbiljno pristupe pitanju strateške modernizacije naoružanja Oružanih snaga BiH, kako bi naša država što prije ispunila uslove za pristupanje NATO-u.

- Dejtonskim mirovnim sporazumom je precizno određeno da će se države u okruženju pridržavati kvota u naoružavanju, da podliježu kontroli naoružanja, kao i da će izbjegavati bilo kakvu utrku u naoružanju. Kasnijim Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja definisan je niz protokola o razmjeni informacija i smanjenju i inspekciji naoružanja. Očigledno je da države iz susjedstva ne poštuju ove odredbe Sporazuma, naročito one koje se tiču suzdržavanja od vojnih vježbi u osjetljivim područjima. Zbog toga, kao i niza drugih razloga, kao budući član Predsjedništva BiH pokrenut ću sistemske mjere za modernizaciju i jačanje bosanskohercegovačke vojske - istakao je Bećirović i dodao:

- Godinama upozoravam da Hrvatska i Srbija antidejtonski kupuju savremene avione, helikoptere, artiljeriju, dronove, raketne sisteme i pješadijsko naoružanje. Dok susjedi vode utrku u naoružavanju Oružane snage BiH doslovno propadaju i muku muče sa zastarjelim naoružanjem i opremom koja se i ne remontuje. Gledamo vijesti o padu naših helikoptera zbog vremenskih prilika. Pitanje je koliko ih je uopće u funkciji, a i oni u funkciji su zastarjeli. Oružane snage BiH iz godine u godinu stagniraju, borbena gotovost im pada i upitno je izvršavanje zadataka utvrđenih zakonima i drugim aktima. Ne samo da se Bosna i Hercegovina ne približava zahtjevnim NATO standardima već posljednjih godina i uveliko stagnira. Takvu politiku moramo prekinuti 7. oktobra - podvukao je Bećirović.

- Kao član Predsjedništva BiH preduzeću sve mjere da se naše Oružane snage planski opremaju savremenijim naoružanjem i opremom, kako i zaslužuju. Pokrenut ću i programe opremanja, programe vojne pomoći i saradnje sa prijateljskim zemljama kojih Bosna i Hercegovina itekako ima - zaključio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.