open-navfaktor-logo
search
Ponašanje tokom pandemije
Der Spiegel o Vučiću: Teško opisiva melodrama Miloševićevog ministra i ratnog huškača
Mnoge zemlje u centralnoj Evropi i na Balkanu tokom pandemije žestoko ograničavaju slobode građana, piše njemački Der Spiegel na svom portalu
30.04.2020. u 07:34
get url
text

- Srbijanski predsjednik u tome ide najdalje. Kritičari govore o kršenju Ustava i diktaturi. 

U tekstu se navodi da je koronavirus najprije zabavljao Vučića, te da se na konferenciji za novinare krajem februara "od srca smijao" kada je jedan ljekar – misli se na pulomologa Branimira Nestorovića – virus nazvao "najsmješnijim u historiji".

Spiegel piše da je onda uslijedio zaokret, da je uvedeno vanredno stanje "mimo parlamenta" i "žestoka ograničenja osnovnih prava", i to iako je Srbija "trenutno relativno slabo pogođena korona-krizom".

- Vanredno stanje u Srbiji zapravo može da uvede samo parlament. Ali postoji rupa u Ustavu koja to dozvoljava i predsjedniku, ukoliko je parlament spriječen. Vučić se bio pozvao na važeću zabranu okupljanja više od 50 osoba kada je proglasio vanredno stanje - piše Spiegel. 

- Ovo nije prvi put da se predsjednik stavlja iznad Ustava. Tako je recimo Vučić i šef svoje Srpske napredne stranke, iako mu Ustav ne dopušta drugu javnu funkciju pored predsjedničke - piše dalje.

Kao primjere da srbijansko rukovodstvo "nema skrupula", Spiegel navodi potpunu zabranu kretanja za penzionere, hapšenje novinarke Ane Lalić i zatvorske kazne za ljude koji krše mjere karantina.

- Stotine ljudi su navodno u istražnom pritvoru. Sa druge strane, predstavnici Vlade i aktivisti Vučićeve partije više puta su kršili pravila karantina bez posljedica. Vučić, koji je devedesetih pod diktatorom Slobodanom Miloševićem bio ministar informisanja i ultranacionalistički ratni huškač, sada se na televiziji, katkad i više puta dnevno, predstavlja kao vođa i spasitelj Srbije. Njegovi nastupi nose teško opisivu melodramu - ocenjuje Spiegel. 

U tekstu se dodaje da Vučiću dodatna moć koju je stekao vanrednim stanjem nije ni potrebna jer ionako bez ograničenja vlada godinama.

- Izbori najprije planirani za 26. april su odloženi zbog krize, ali bi ih njegova partija svakako ubjedljivo dobila, između ostalog, jer opozicione partije uglavnom najavljuju bojkot. Doduše, u zemlji raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nedostatka socijalne i ekonomske perspektive za veliku većinu ljudi. Menadžment korona-krize, gdje Vučić nastupa kao da je Srbija u ratu, u drugi plan gura teške probleme u zemlji - piše list.

Austrijski list Kurir piše da u Srbiji "raste nezadovoljstvo zbog strogih mjera koje je Vlada donijela u borbi protiv korona-krize, prije svega zbog totalnih zabrana kretanja tokom vikenda. Dodaje se da su građani postali glasni kad je najavljeno da će tokom prvomajskih praznika policijski sat početi već u četvrtak.

To je, dodaje bečki list, izazvalo protest sa balkona i prozora – buka poslije aplauza za medicinsko osoblje svake večeri u 20 sati.

- Dobovalo se u nedjelju i ponedjeljak ne samo udaranjem u šerpe, čule su se i pištaljke i megafoni. Sa pojedinih balkona su letjele petarde, prenose lokalni mediji, objavio je DW. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.