Ansambl Tesavvuf Vakfi iz turskog grada Bursa i Ansambl tekije Mesudija večeras su nastupilu u prepunoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor na koncert "S ljubavlju".

- Drago mi je što je grad Banja Luka doživio koncert "S ljubavlju", s ljubavlju za ovaj grad, za ove žitelje, s ljubavlju s onima koji su nam došli. Mi žalimo što ovaj grad nije dobio da bude prijestolnica kulture, mi vjerujemo da će on biti prijestolnica kulture jer kroz sve ono što je prošao, kroz sve što se događalo on se podiže i otvara i čini mi se da on sada ima taj svoj i miris i okus, okus jednog lijepog života, miris jednog suživota i znam da će nakon ovog koncerta Banja Luka doživjeti još jednu veću renesansu jer ovo sufijska muzika koja je satkana na misli Mevlana Dželaludina Rumija koji je kazao da ljubav nije onolika koliko se o njoj govori nego je onolika koliko se zbog nje pati i koliko se zbog nje podnosi - kazao je Nusret Abdibegović, muftija banjalučki.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke rekao je da Banja Luka podržava raznovrsne kulturne projekte, a drago im je kada imaju priliku da pozdrave nešto što nije uobičajeno, što dolazi iz inostranstva i predstavlja druge i drugačije kulturne prikaze.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što i ovaj put podržavamo napore Muftijstva banjalučkog koje je jedan od inicijatora i organizatora ovog koncerta, s kojim nastojimo da održavamo prijateljski, bliski i svaki drugi normalan kontakt - kazao je Radojičić.

Pored Muftijstva i Grada, organizatori večerašnjeg koncerta bili su i Turistička organizacija Banje Luke, te kulturni centar Banski dvor. Gosti iz Turske uručili su prigodne poklone i zahvalnice domaćinima, a muftija banjalučki uručio je poklone gostima iz Turske i gradonačelniku Banje Luke.

Šejh Mustafa Özbag prije početka koncerta zahvalio se svim prisutnim jer su otvorili svoja srca i prisustvovali večerašnjem koncertu.

Prije Banje Luke, Ansambl Tesavvuf Vakfi i tekije Mesudija nastupili su u Brčkom i Bijeljini, a u narednim danima planirani su koncerti u Tuzli, Konjicu i Sarajevu.

Duhovna muzika i sema - ples derviša, u kojima je banjalučka publika večeras imala priliku da uživa, uvršten je na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.