Deseci hiljada Iranaca na posljednjem ispraćaju Akbara Hašemija Rafsandžanija

Objavljeno: 10.01.17 u 08:40

Deseci hiljada Iranaca okupili su se u Teheranu kako bi prisustvovali sahrani njihovog bivšeg predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, koji je u nedjelju u 82. godini umro od srčanog udara.

Sahrana bivšeg predsjednika Irana Akbara Hashemija Rafsanjanija  FOTO: EPA
Sahrana bivšeg predsjednika Irana Akbara Hashemija Rafsanjanija FOTO: EPA

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je uputio molitvu na sahrani koja se održava na Univerzitetu u Teheranu. Akbar Hašemi Rafsandžani, koji je bio predsjednik Irana od 1989. do 1997. godine, bit će sahranjen pored iranskog revolucionarnog vođe Homeinija.

Iran je u ponedjeljak proglasio tri dana žalosti, a mnogobrojne izjave saučešća ovih dana u Iran stižu iz svih dijelova svijeta.

Ovo je najveća sahrana u Iranu od smrti ajatolaha Homeinija koj je sahranjen 1989. godine, prenosi BBC.

Rafsandžani je bio jedan od onih koji su se zalagali za oslobađanje političkih zatvorenika i veće političke slobode stranaka koje su spremne raditi prema ustavu. Bio je ključni pristalica predsjednika Hassana Ruhanija i podržao je dogovor Irana sa svjetskim silama o nuklearnom programu. Smatrali su ga pragmatičnim konzervativcem koji je bio otvoren za poboljšanje odnosa sa Zapadom.

Povodom smrti bivšeg predsjednika Irana, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu će u srijedu biti održan komemorativni skup u 14:30 sati, a Ambasada Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini jučer je otvorila knjigu žalosti.