open-navfaktor-logo
search
Krizni štab TK
Deset dana poput jučerašnjeg teško bismo izdržali: Može li zdravstveni sistem podnijeti "švedski model"
Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona upozorio je građane da se ponašaju odgovornije jer 393 aktivna slučaja koronavirusa uz 29 hospitaliziranih, od kojih dvoje na respiratoru, predstavljaju svojevrsno upozorenje.
30.06.2020. u 14:20
get url
text
Press konferencija Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK

Podsjećemo, jučer je u Tuzlanskom kantonu zabilježeno 47 novih slučejeva koronavirusa, a najnovije je žarište starački dom u Tuzlanskom naselju Šićki Brod.

Starački dom

- U staračkom domu testirano je 40 štićenika i 12 uposlenika. Za sada je među njima 27 pozitivnih, a od toga su 23 štićenici i četiri uposlenika. Testovi za sve još nisu završeni, tako da te brojke najvjerovatnije nisu konačne. Zaraza je otkrivena u subotu kada je u ovoj ustanovi preminula jedna osoba - rekla je danas na vanrednoj press konferenciji Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona (ZJZTK).

U Tuzlanskom kantonu od početka pandemije u martu do danas od COVID-19 preminulo je 17 osoba. Za usporedbu, prema podacima ZJZTK, od jeseni prošle do proljeća ove godine, preminulo je 13 pacijenata koji su imali virus gripe.

Današnji podaci govore da je u posljednja 24 sata još 18 osoba testirano pozitivno na koronavirus u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla. Ukupno je 400 aktivnih slučajeva koronavirusa u TK, hospitaliziran je 31 pacijent, a dvoje ih je na respiratoru. Od novih pozitivnih slučajeva 11 je iz Tuzle, četiri iz Živinica i po jedan iz Lukavca, Kalesije i Banovića.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović istakao je da je kod nas "RT index", odnosno indeks transmisije koronavirusa nešto ispod 1,5, što predstavlja podatak na koliko osoba jedan zaraženi prense virus.

- Ukoliko nam se desi deset-petnaest dana poput jučerašnjeg, imali bismo jako loš scenarij koji bi bilo teško izdržati, ali mislim da bismo ga zajedničkim snagama mogli podnijeti. Sistem može imati probleme, a ja vam garantiram da neće pasti, ako budemo djelovali preventivno. Prestanite pitati zdravstvene profesionalce za respiratore. Respirator je na kraju niza, to je mjesto prije sahrane. Prevencije na svim nivoima mogu spasiti kompletan sistem - rekao je Jusufović.

Teške kliničke slike

On je istakao da je od COVID-19 u TK preminulo 17 pacijenata, najmlađi preminuli bio je 1962, a najstariji 1929. godište.

- Onaj ko govori da nema virusa, volio bih da ode sa mnom u Respiratorni centar i vidi jednog mladića "ko brdo" kako se bori za jedan dašak, a prije toga je bio vozač i išao po cijeloj Evropi. Imamo jako teške kliničke slike pacijenata i COVID je u kombinaciji s komorbitetima, nekim drugim oboljenjima, smrtonosan - istakao je Jusufović.

Načelnik Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Nijaz Tihić rekao je da ova ustanova trenutno ima kapacitet da uradi između 250 i 300 testova dnevno.

- Radimo 24 sata dnevno i kada radimo na maksimalnom kapacitetu mjesec dana, samo testovi, bez našeg rada, koštaju oko 300.000 KM - rekao je Tihić.

Ministrica zdravstva Dajana Čolić rekla je da smo uvedeni u "švedski model" i da od ponovnog zatvaranje u ovom momentu nema ništa.

- Prema podacima o broju oboljelih, mi imamo 0,08 posto zaraženih u TK. Ta cifra nije alarmantna, ali niko nema pravo da ugrožava druge. Svako ima pravo i da kaže svoje mišljenje, ali ga mora iznijeti s maskom na licu. Situacija se otima kontroli na društvenim mrežama. Pozvali smo bilo koga kome je nuđeno 900 maraka da potpiše da je neko umro od korone, niko nam se još nije javio - rekla je Čolić.

Iz Kriznog štaba TK danas su poručili da nakon ukidanju stanja prirodne nesreće, oni nemaju prvnog osnova da uvode nove restriktivne mjere i izdaju naredbe, ali da to ne znači da je prestala obaveza nošenje maski i držanja distance. Za restriktivne mjere prma onima koji se ne pridržavaju važećih naredbi zadužena je inspekcija i policija, naglasili su iz Kriznog štaba TK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.