open-navfaktor-logo
search
Egipat 2021
Desetkovani, a senzacionalni: Šveđani preko Francuske do finala Svjetskog prvenstva
Rukometna reprezentacija Švedske prvi je finalista 27. Svjetskog prvenstva u Egiptu nakon što je sa 32:26 savladali Francusku, što je velika senzacija, koju je malo ko očekivao.
29.01.2021. u 18:58
get url
text

Šveđani koji su u Egipat stigli bez jedne kompletne postave zbog pandemije koronavirusa bili su bolji tim u prvih 30 minuta.

U pojedinim dijelima skadinavska selekcija je imala maksimalna četiri gola prednosti, no na poluvrijeme su otišli sa "plus tri" (16:13).

Iako se na početku drugog poluvremena činilo da će Francuska brzo anulirati prednost Šveđana, to se ipak nije desilo.

Tek u jednom trenutku Francuzi su uspjeli zaostatak smanjiti na jedan pogodak, no ubrzo su Šveđani otišli na "plus četiri" (20:16), a u pojedinim dijelovima nastavka međa imali su i pet golova viška.

Šest minuta prije kraja francuski selektor Guillaume Gille je kod vodstva Švedske 28:24 pozvao time-out kako bi pokušao još jednom prekomponovati svoj tim, no očito je da je izostanak Luke Karabatića i Timothyja N'Guessana bio nenadoknadiv za Francuze.

Kako su Šveđani igrali u večerašnjem meču možda najbolje govori podatak da su Trikolori tek jednom vodili na ovom susretu, i to u prvom poluvremenu (7:6). Za bolji rezultat Francuzima su nedostajale i golmanske odbrane.

Tačku na "i" i senzacionalnu pobjedu Šveđani su stavili "cepelinom" u 59. minuti za 31:25, a rezultat na kraju je glasio 32:26. Švedska je tako bez velikog broja igrača do finala stigla bez poraza.

Prvi strijelac utakmice bio je Šveđanin Wanne sa 11 golova, dok je Descat bio najefikasniji Francuz sa pet pogodaka. Ipak, 12 obrana Palicke naspram tri odbrane francuskih golmana, jasno govori o tome šta je donijelo prevagu u korist skandinavske selekcije.

Protivnika u finalu koje se igra u nedjelju rukometaši Švedske saznati će nakon duela između Danske i Španije, koji počinje u 20.30 sati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.