open-navfaktor-logo
search
Paint propaganda
Desni klik pa crop: Dodikovi eksperti osmislili "strategiju" da šefa učine relevantnijim
Otkrivenu tajnu "rezanja" dijelova fotografija javnosti su prezentirali tokom zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Albaniji
09.05.2019. u 12:39
get url
text
Federica Mogherini i Milorad Dodik

Jedanaest savjetnika, koliko ih je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik okupio u svom kabinetu, osmislilo je strategiju kojom će svog šefa predstaviti relevantnijim nego što jeste. Dugo osmišljavana strategija, koja predstavlja vrhunsko intelektualno dostignuće Dodikovog tima, počiva na – kropovanju fotografija.

Otkrivenu tajnu "rezanja" dijelova fotografija javnosti su prezentirali tokom zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Albaniji, gdje su prisustvovali susretima lidera Brdo-Brijuni procesa.

Tako je, sudeći prema izvještajima medija koje kontrolira SNSD, Dodik u srijedu u Tirani razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini. Upoznao je, prenosi novinska agencija Srna, Dodik visoku predstavnicu EU-a sa aktuelnom situacijom u BiH, a uz izvještaj je priložena i fotografija koja dokazuje da je Dodik razgovarao sa Mogherini.

Zvanične fotografije sa istog događaja, koje nisu prošle kroz ruke Dodikovih vizionara, pokazuju da Mogherini baš i nije osjetila potrebu da razgovara samo sa Dodikom, s obzirom na to da je zvaničnom sastanku prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kojeg su Dodikovi saradnici, vjerovatno u "Paintu", nevješto "isjekli" sa fotografija.

Prije nego što se, kako je to izvijestila Srna, "Dodik sastao sa Mogherini", dočekao ga je albanski predsjednik Ilir Meta, sa kojim je Dodik, prenose mediji za čiju se naklonost Dodik izborio, "dogovorio uspostavljanje boljih odnosa i saradnje".

Propustili su isti mediji spomenuti činjenicu da je Meta, skupa sa Dodikom, dočekao i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, kojeg su Dodikovi novopečeni eksperti za obradu fotografija jednako nevješto "isjekli" kao pri sastanku sa Mogherini.

Jedini tet-a-tet sastanak kojeg je Dodik zaista imao u Albaniji bio je onaj sa svojim redovnim sagovornikom. Sastao se u holu hotela u Tirani  i razgovarao sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Umjesto državnih zastava, koje su uobičajeni dekor pri zvaničnim sastancima, ambijent tokom ovog razgovora krasili su dijetalna Coca-Cola, mineralna voda i leđa gospodina u pozadini.

Ovakvi Dodikovi pokušaji da sebe predstavi relevantnijim nego što jeste su, u zaista žestokoj konkurenciji, zaslužili poziciju u samom vrhu liste najlošije postratne propagande na ovim prostorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.