open-navfaktor-logo
search
Izbori
Desnica u Finskoj odnijela pobjedu, Sanna Marin priznala poraz
Dosadašnja finska premijerka Sanna Marin, čelnica Socijaldemokratske stranke, priznala je jučer poraz na parlamentarnim izborima na kojim je pobjedu odnijela Nacionalna koalicija desnog centra.
03.04.2023. u 08:12
get url
text
Sanna Marin

- Čestitke pobjednicima, čestitke Nacionalnoj koaliciji, čestitke Stranci Finaca, demokracija je rekla svoje - rekla je 37-godišnja Marin, koja je izgubila premijersku funkciju, obraćajući se svojim pristašama.

Prema gotovo potpunim rezultatima, na temelju prebrojanih 98 posto glasova, Nacionalna koalicija imat će 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Stranke Finaca (PS) koja je dobila 46 mjesta i socijaldemokrata s 43.

Najmlađa šefica vlade na svijetu kada je došla na vlast krajem 2019. hvaljena je zbog dobrog upravljanja pandemijom COVID-19 i procesom pristupanja NATO-u te zbog svojih stavova protiv susjedne Rusije.

No protivnici su joj zamjerali ekonomske rezultate, posebno rast javnog duga, ali i videosnimke sa zabava. Šef stranke Nacionalne koalicije (NCP) Petteri Orpo proglasio je nešto ranije pobjedu. "To je velika pobjeda", rekao je bivši ministar, 53-godišnji Orpo, dobivši pljesak svojih pristaša. "Počet ćemo pregovore o vladi u Finskoj", dodao je.

Kandidat stranke koja pobijedi na izborima tradicionalno nasljeđuje premijersku fotelju, pod uvjetom da dobije većinu u parlamentu. Čelnica populističkog desničarskog PS-a Riikka Purra svojim je pristašama rekla da se radi o "najboljem izbornom rezultatu" u historiji te stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.