Detalji akcije "Dardaneli": Četiri brata uhapšena zbog šverca migranata

Objavljeno: 14.09.17 u 10:32

Pripadnici Granične policije BiH su jučer na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše uhapsili 11 osoba, među kojima i četiri brata, koja su osumnjičena da su članovi kriminalne grupe koja se bavila trgovinom ljudima, odnosno migrantima. 

Obavljeni pretresi na nekoliko lokacija    FOTO: ARHIV
Obavljeni pretresi na nekoliko lokacija FOTO: ARHIV

Pretresi su obavljeni na više lokacija, a otkriveno je i devet državljana Turske, koje su članovi ove grupe pokušali prebaciti u Hrvatsku.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da se radi o zajedničkoj, međunarodnoj akciji kodnog naziva "Dardaneli", usmjerenoj na borbu protiv ilegalnih migracija, koju ta pravosudna institucija realizira u saradnji sa USKOK-om Hrvatske, te pravosuđem i policijom Crne Gore.

Nezvanično se saznaje kako su među uhapšenima Zijad Šabić, te braća Alen, Amel, Husein i Amir Bečić, a riječ je o osobama koje su odranije poznate policiji zbog bavljenja kriminalnim poslovima.

Prema istim tim, nezvaničnim informacijama, vođa kriminalne grupe bio je Šabić, čije objekte su u Velikoj Kladuši pretresali i granični policajci i MUP USK, kao i kuće u vlasništvu Bečića.

VEZANI TEKST - Velika policijska akcija u USK, u toku hapšenje krijumčara ilegalnih migranata

Šabić i njegovi pomagači u posljednja tri mjeseca u Hrvatsku su, preko ilegalnih prijelaza, prebacili najmanje 300 osoba, državljana Turske i Sirije, a procjenjuje se da su, zajedno sa saradnicima iz susjedne države, u tom periodu zaradili najmanje 200.000 KM. Navodno su iz Crne Gore migranti prebacivani u Hercegovinu, odatle u Krajinu, gdje su ih kod Bihaća preuzimala braća Bečići. Zatim su ih kroz šumu u blizini Graničnog prijelaza Izačić prebacivali u Hrvatsku.

Cijelim poslom je, navodno, upravljao Šabić, koji je već hapšen zbog krijumčarenja i međunarodne trgovine ljudima.

Osumnjičeni su za krijumčarenje ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura.