Detalji spektakularne pljačke: Razbojnici pobjegli s milionskim plijenom u zlatu

Objavljeno: 20.04.17 u 10:49

Najmanje dva maskirana i naoružana muškarca opljačkala su u ponedjeljak oko 20.55 sati trgovinu Zlatarne Celje u trgovačkom centru Westgate kraj Zaprešića kod Zagreba i pobjegla s plijenom u vrijednosti gotovo milion kuna (oko 260.000 KM).

Trgovački centar Westgate
Trgovački centar Westgate

Zagrebačka policija o tome je prekjučer dala šturo saopćenje u kojem se navodi da su "dvojica nepoznatih maskiranih počinitelja prijeteći vatrenim oružjem počinila razbojništvo nad 22-godišnjom zaposlenicom zlatare i ukrala nakit, oštetivši firmu iz Zagreba za više stotina hiljada kuna". Pritom se napominje da se za počiniteljima intenzivno traga.

Prema informacijama kojima Jutarnji raspolaže, naoružani dvojac upao je u zlataru pet minuta prije zatvaranja. U prostor trgovačkog centra ušli su kroz bočni ulaz broj 5, iz garaže. Naime, od tog ulaza do trgovine Zlatarne Celje vodi ulazni hodnik dugačak najviše dvadesetak metara pa su počinitelji u samo nekoliko sekundi mogli utrčati u zlataru, uz minimalan rizik da ih vidi neko od posjetitelja iz središnjeg prostora trgovačkog centra ili da ih presretne zaštitarska služba. Na glavama su imali motociklističke kacige, pa možda nisu odmah izazvali posebnu pozornost zaštitara u nadzornoj sobi iz koje se nadgledaju svi ulazi, kao i vanjski i unutarnji prostori centra pokriveni nadzornim kamerama.

Pljačku su izveli iznimno brzo. Čim su uletjeli u trgovinu, uperili su oružje u 22-godišnju zlatarku Marinu K. koja je bila sama u prodajnom prostoru i temeljito su počistili nakit s pulta i polica. Pojedinačne komade, ali i cijele plišane podloške sa setovima raznog nakita, munjevitom su brzinom trpali u crne torbe ili ruksake. Navodno nisu razbijali stakla na vitrinama, niti su povrijedili prodavačicu. S ukradenim nakitom pobjegli su prema garažnom prostoru. Zasad nema službenih informacija o tome jesu li lopovi pobjegli na motociklu. No, u policijskim krugovima mogla se čuti informacija da se provjeravaju neka vozila i registracije automobila koji su u kritično vrijeme bili u blizini ulaza broj 5. Stoga nije isključeno da su dvojica pljačkaša imala i pomagača koji ih je na parkingu čekao u jednom od vozila.

Nakon dojave o tom razbojništvu policija je brzo izašla na teren, ali lopovima više nije bilo ni traga. Na mjestu događaja obavljen je uviđaj, izuzeti su razni tragovi i ispitani su oštećena prodavačica, kao i njene kolege iz obližnjih trgovina. Također su izuzete snimke nadzornih kamera, kako onih s ulaznog prostora i zlatare, koje su zabilježile ulazak maskiranih razbojnika i pljačku, tako i onih s parkirališta trgovačkog centra.

Policija analizira sve snimke kako bi se rekonstruirao bijeg pljačkaša, ali i njihov dolazak do Westgatea, piše Jutarnji.

Naknadno je procijenjeno da je vrijednost ukradenog nakita oko 920.000 kuna. Opljačkana trgovina Zlatarne Celje jučer je ponovno bila otvorena i ništa nije odavalo dojam da se ondje prethodne večeri dogodila pljačka. Osim što su zaposlenice odbile bilo kakvu komunikaciju na sam spomen tog nemilog događaja. Ni Uprava trgovačkog centra nije bila voljna dati bilo kakve informacije medijima.