open-navfaktor-logo
search
Dok BiH čeka
Devet majmuna dobilo vakcine protiv koronavirusa, i to po dvije doze
Bosna i Hercegovina i dalje čeka vakcine protiv koronavirusa. Istovremeno, devet majmuna u zoološkom vrtu u San Diegu, i to četiri orangutana i pet bonoba, cijepljeno je protiv Covid-19, čime su ušli u historiju medicine, rekli su dužnosnici zoološkog vrta u četvrtak.
05.03.2021. u 08:38
get url
text
Majmuni

Jedna od primateljica vakcine je i 28-godišnja ženka orangutana Karen koja 1994. godine bila prvi čovjekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu.

Svaka od devet životinja dobila je po dvije doze eksperimentalne vakcine originalno namijenjene psima i mačkama. Nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i svi su dobro, rekla je portparolka zoološkog vrta Darla Davis za Reuters.

Dužnosnici su odlučili vakcinisati majmune nakon što su u januaru gorile u San Diego Safari Parku oboljele od Covid-19, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovjekolike majmune.

Davis je rekla da se od tada oporavilo osam gorila i na putu su punog ozdravljenja.

Gorile sada nisu vakcinisane jer su veterinari ocijenili da je njihov imunološki sistem već razvio antitijela za borbu protiv virusa. Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični radnik u parku.

Orangutani i bonobi izabrani su za vakcinisanje jer je ocijenjeno da su u najrizičnijoj grupi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.