open-navfaktor-logo
search
Mostar zatrpan smećem
Deveti dan blokade deponije: Na Uborku veliki broj građana i policije
Od početka blokade gradske deponije mostarska komunalna poduzeća ne odvoze otpad pa su kontejneri u cijelom gradu pretrpani smećem
18.06.2019. u 09:38
get url
text

Građani koji već deveti dan drže u blokadi gradsku deponiju na Uborku i jutros su spriječili dovoz teretnih vozila sa komunalnim otpadom na deponiju. Na Uborku jutros znatno veći broj građana, ali i policijskih snaga, koje su došle u pratnji komunalnih vozilima. Vozila su trenutno parkirana ispred kapije deponije, i sve je za sada mirno.  

S obzirom na to da su građani odlučni u svom cilju, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je poručio da im ne preostaje ništa nego da pravna država ispoštuje nalaze inspekcije. Stoga se i očekuje djelovanje policije. Okupljeni građani poručuju da se neće  fizički sukobljavati, već se samo pozicionirati ispred kapije kako ne bi mogli proći. 

- Ovo su mirni protesti i u skladu s tim se i ponašamo. Vjerujemo da će i policija imati razumijevanja, te neće primjenjivati silu. Policija nas može sve uhapsiti, ali mi ne odustajemo - kazao je Hodžić. 

Građani su poručili kako su od jutro okupljeni sa samo jednim ciljem, dobiti realan rok za izmještanje deponije.

- Bilo kakve podjele ne dolaze obzir jer je ovo zajednički problem svih nas. Molimo vas za strpljenje jer nas se tiče i jer je zdravlje građana naš jedini prioritet - poručili su iz gradske inicijative "Jer nas se tiče".

Podsjetimo, jučer su se predstavnici mještana sastali s predstavnicima gradske vlasti, ali do dogovora o deblokadi deponije nije došlo. Kao ključni razlog zbog kojeg nije postignut dogovor navedeno je to što građani nisu dobili obećanje da će deponija u narednu godinu biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju. Od početka blokade gradske deponije mostarska komunalna poduzeća ne odvoze otpad pa su kontejneri u cijelom gradu pretrpani smećem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.