open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Deveti maj obilježen u Mostaru: Napad HV-a i HVO-a jedan od najcrnijih dana u historiji grada
Okupljeni na mostarskim Šehitlucima danas su se s posebnim pijetetom prisjetili svih žrtava stradanja i patnje, svih šehida, pogotovo heroja iz "Vranice", u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH i na koju su 9. maja 1993. godine snage HVO-a i HV-a, otpočevši agresiju na Mostar i bošnjački narod, izvršile napad.
09.05.2020. u 11:16
get url
text

Trinaest pripadnika Armije RBiH zarobljeno je od strane HVO-a, braneći komandu IV korpusa. Suprotno svim standardima ženevskih konvencija, mučki su ubijeni i pokopani na nepoznatu lokaciju sa koje su prebačeni u masovnu grobnicu zvanu „Rimski bunar”. Državna komisija za traženje nestalih sasvim slučajno, tragajući za nekim drugim ubijenim istinama, našla je njihova prepolovljena tijela, bez nekih dijelova skeleta i lične stvari. Pronađena tijela njih desetorice pokopana su na mostarskim Šehitlucima 9. maja 2008. g. dok se za tijelima njih još trojice još uvijek traga.

Azra Penava, predstavnica porodica žrtava Vranice, kazala je kako 9. maj nju podsjeća na tragičnu sudbinu muža koji je bio dežurni u komandi IV korpusa.

- Pamtimo agresiju HV i HVO-a, i pratimo dobro ono što je haški sud nepobitno dokazao, pamtimo i vršimo pritisak na sudstvo da se zločinci privode i kažnjavaju, a ne da šetaju slobodno gradom, i da se veličaju - istaknula je Penava.

{$galerijaFotografija}

Penava je naglasila kako do danas niko još nije odgovarao za monstruozno ubistvo 13 pripadnika Armije iz Vranice, istraga se još vodi na državnom sudu. Devetog maja 1993. godine počela je ofanziva na Mostar od HVO-a i HV-a, gdje su se Mostarci odbranili i dugo opstali sve do deblokade 30. juna. Na ovaj dan 1995. godine Armija RBiH učestvovala na obilježavanju 50 godina pobjede nad fašizmom u Parizu i jedina iz naše zemlje je pozvana kao antifašistička vojna komponenta.

Semir Drljević Lovac, ratni komandant, koji je baš tada u Parizu nosio zastavu s ljiljanima, smatra kako je 9. maj zadnjih 20 godina zatrpan namjerno raznim drugim obilježavanjima, da bi se skrenula pažnja sa 9. maja 1945., i 1993.

- Ostaje nam, jer smo bili opredijeljeni i u to vrijeme antifašistički, da obilježavamo jedan od najcrnijih dana u historiji ovoga grada i njegovih građana, a to je napad HV i HVO-a, koji je i dokazan i za koji postoje na hiljade dokumenata u Hagu - kazao je Drljević.

Jasin i hatma-dovu borcima Armije i MUP-a RBiH poginulim u agresiji na grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu proučili su mostarski imami, proučena je Fatiha, a delegacije su položile cvijeće.

Obilježavanje 9. maja u Mostaru, 9. maj 2020. godine
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.