Predmet "Pravda"

Deveti put odgođen početak suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima

Objavljeno: 11.01.2019. u 10:45

Ovo je, između ostalog, deveti put da se odgađa početak suđenja u ovom predmetu

FOTO: ARHIV

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je ponovo odgođen početak suđenja u predmetu "Pravda", jer se troje od 40 optuženih nije pojavilo na ročištu, tako da ponovo nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za vođenje glavnog pretresa.

Zbog bolesti na današnje ročište nisu došli optuženi Zoran Lončar, Murisa Makarević i Sead Hadžić. Ovo je, između ostalog, deveti put da se odgađa početak suđenja u ovom predmetu.

U predmetu "Pravda" optuženo je ukupno 40 osoba i osam pravnih subjekata, a prvooptuženi je Alija Delimustać, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, koji je u pritvoru skoro dvije godine.

Iako je optužnica davno podignuta i davno potvrđena, suđenje u ovom slučaju nikad nije počelo.

Alija Delimustać optužen je da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, koja je pobjegla u Hrvatsku, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem spomenutih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Kako je tada navedeno iz Tužilaštva KS, riječ je o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, sutkinja, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije