Nastojanje predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se obrati na zajedničkoj sjednici Parlamentarne skupštine i Doma naroda Bosne i Hercegovine, kako bi ukazao na neprovođenje odluka Ustavnog suda uz navodno odbacivanje političkih utjecaja ima za cilj da potakne provedba samo odluke u predmetu "Božo Ljubić" koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, saopćili su iz DF-a.

-Gospodin Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH uz nevješto obrazloženje da u toj najvišoj sudskoj instanci nema političkih pritisaka, veoma vještom igrom odlaže i neće da stavi na razmatranje predmet Borjane Krišto, kojim je apelantica faktički priznala da predmet "Božo Ljubić" više nije upotrebljiv za političke ciljeve HDZ-a - saopćili su iz DF-a.

Upravo HDZ, dodaju, traži takve izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi Bosna i Hercegovina bila miljama udaljenija od kandidatskog statusa za Evropsku uniju. Radi se o prijedlogu sa elementima dodatne diskriminacije u potpunoj suprotnosti sa evropskim normama i vrijednostima.

-Razloge zašto Knežević odlaže odlučivanje po apelaciji Borjane Krišto skidajući taj predmet sa plenarnih sjednica Ustavnog suda BiH u decembru 2018. godine, zatim u martu i junu 2019. godine, mogu se sagledati u njegovom eventualnom neslaganju sa onim što je sudija izvjestilac sačinio kao prijedlog odluke - dodaju u saopćenju.

Tu se, kako nastavljaju, vidno naziru i konture političkih utjecaja na Ustavni sud BiH, koje Knežević nevješto pokušava odbaciti, ali je činjenica da je u medijima bilo prikazano kako se članovi HDZ-a sastaju sa jednim od sudaca Ustavnog suda BiH, gospodinom Matom Tadićem, koji je bio nekadašnji ministar iz reda HDZ-a, pa čak i suoptuženik sa Draganom Čovićem u jednom davnom predmetu.

- Ako to nije vršenje političkog utjecaja, šta onda jeste. Kada tome pridodamo da HDZ ima i historijat u tajnim sastancima sa članovima Centralne izborne komisije, onda je sasvim jasno odakle ti politički utjecaji zapravo dolaze - saopćili su iz DF-a.